Generaţia „şcolită“ în multinaţionale se vede în business: jumătate din companiile active s-au născut în ultimii zece ani. „Vedem foarte mulţi oameni care au lucrat în corporaţii şi vor să îşi deschidă mici businessuri. Mulţi optează pentru francize, dar sunt şi alţii care vor să îşi deschidă pensiuni sau cafenele.“

Autor: Miruna Diaconu 16.02.2022

Peste jumătate din companiile active în piaţă, mai exact 51%, au fost înfiinţate cu cel puţin zece ani în urmă, conform unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Astfel, circa 664.000 din totalul de companii active au fost deschise în urmă cu cel puţin zece ani.

Ce înseamnă acest lucru? Antre­prenoriatul a devenit din ce în ce mai atractiv pentru oameni atât din perspectiva simplificării birocraţiei privind înfiinţarea unei companii, cât şi a programelor de finanţare pentru încurajarea deschiderii unor businessuri, iar mulţi au preferat să renunţe la postul lor din companii şi au deschis propriile businessuri. Mulţi dintre cei care au început un business în urmă cu zece ani au fost „şcoliţi“ în corporaţii, unde au fost angajaţi o perioadă, iar ulterior au decis că pot pune baza propriului business. Antreprenoriatul oferă o flexibilitate pe care niciun post dintr-o companie nu o are.