Guvernul Slovaciei vrea să suprataxeze „profiturile excesive“ ale centralelor nucleare

Autor: Bogdan Cojocaru 16.02.2022

„Profiturile excesive“ ale centralelor nucleare ar trebui impozitate, deoarece acest lucru ar aduce la buget fonduri substanţiale pentru a compensa pentru creşterea preţurilor energiei, a anunţat ministerul economiei din Slovacia.

Însă compania privată Slovenske elektrárne, proprietarul ambelor centrale nucleare ale ţării, susţine că proiectul de lege i-ar aduce falimentul, scrie Euractiv. Guvernul a fost deja de acord cu propunerea şi a trimis-o parlamentului pentru a solicita o procedură legislativă scurtată.

„Propunerea introduce o taxă pe profiturile excesive din comerţul cu energie electrică produsă de instalaţiile nucleare. Perioada fiscală va fi o lună calendaristică“, a explicat ministerul.

Potrivit proiectului de lege, profitul excesiv este diferenţa dintre preţurile de pe piaţa energiei electrice şi cheltuielile pentru producerea acestora în centralele nucleare. Dacă parlamentul aprobă proiectul de lege, statul va primi jumătate din această diferenţă. Pentru anul acesta, suma ar fi aproximativ 50 de milioane de euro.

Slovenske elektrárne este deţinută de EPH, a miliardarului ceh Daniel Kretinsky, şi a gigantului energetic italian Enel. Împreună, cei doi acţionari deţin două treimi din acţiuni, restul aparţinând ministerului economiei.