Piaţa imunoglobulinei, vizată de amenzile Concurenţei. Cinci companii farmaceutice au cumulat amenzi de 71 mil. euro pentru că au limitat accesul la medicamente din plasmă

Autor: Georgiana Mihalache 16.02.2022

Companiile Baxalta (Elveţia), CSL Behring(Germania), Biotest(Germania), Kedrion (Italia), Octapharma (Elveţia) au primit amenzi între 16 mil. lei şi 125 mil. lei Doar Baxalta are şi o reprezentanţă în România, restul companiilor aducând medicamente prin distribuitori sau alţi parteneri din piaţa locală.

O investigaţie a Consiliului Con­curenţei a descoperit o strategie coordo­nată a mai multor companii interna­ţionale de medicamente, dintre care doar una are şi reprezentanţă în Ro­mânia, prin care au limitat apro­vizionarea pieţei româneşti cu imuno­globulină. Scopul, potrivit Concurenţei, a fost de a pune presiune pe autorităţile locale.

În 2018, o criză apărută pe piaţa imunoglobulinei – substanţă din plasma san­guină umană folosită în bolile autoi­m­mune, lăsa 7.000 de pacienţi fără ac­ces la medicamente. România nu are o fabrică în care să poată fi produsă imunoglobulina.