Masca nu va mai fi obligatorie în aer liber. Reacţia ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila

Autor: Laura Buciu 15.02.2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că decizia CCR privind neconstituţionalitatea purtării măştii în aer liber trebuie respectată, iar odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial aceasta nu va mai fi obligatorie.

Ministrul Alexandru Rafila a spus că ecizia Curţii Constituţionale trebuie respectată.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte trebuie respectă decizia. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce priveşte utilizarea în spaţiile libere, întradevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Ministrul a explicat că utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

„Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spaţiile exterioare”, a mai spus Rafila..

Luată ca o măsură de protecţie care limitează transmiterea virusului, masca „este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecţiei”, potrivit ministrului Sănătăţii, care consideră că aceasta nu ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.