Ce spun analiştii: Petrolul ar putea să urce până la 150 de dolari pe baril. „Avem un nivel scăzut de petrol fizic, suntem în criză de aprovizionare"

Ziarul Financiar 16.02.2022

Preţul petrolului este în creştere şi nimic nu pare să îi oprească ascensiunea. 

În perioada decembrie - ianuarie, petrolul Brent a urcat cu aproximativ 11 dolari pe baril, iar de la începutul lunii februarie a crescut cu aproape aceeaşi valoare, susţinut de îngrijorările legate de aprovizionare, de creşterea inflaţiei şi de tensiunile geopolitice, scrie CNBC.

Analiştii din domeniul energiei spun că depăşirea valorii de 100 de dolari pe baril pentru Brent este aproape o certitudine în acest moment, dar un număr tot mai mare de previziuni estimează că va depăşi 125 de dolari pe baril şi chiar mai mult.

″Avem un nivel scăzut de petrol fizic, suntem în criză de aprovizionare", a declarat John Driscoll, director al JTD Energy Services, pentru CNBC. "Există un scenariu în care am putea să sărim peste 120 de dolari, chiar până la 150 de dolari" pe baril.

Ţiţeiul Brent a depăşit 95 de dolari pe baril în ultima săptămână, cel mai ridicat nivel din vara anului 2014 şi o creştere de 63% de la an la an, şi se tranzacţiona miercuri, la ora 10:20, la Londra, la 93,98 dolari pe baril.

Tensiunile legate de ameninţarea unei invazii ruseşti în Ucraina au contribuit, de asemenea, la creşterea preţurilor, deşi retragerea parţială a trupelor ruseşti din zonele de frontieră ale Ucrainei, marţi, a dus la o scădere cu aproximativ 3% faţă de ziua precedentă. În timp ce Moscova a respins ipoteza unei invazii iminente, liderii NATO şi preşedintele american Joe Biden insistă asupra faptului că riscul unui război rămâne ridicat.

Driscoll nu este singurul care cu astfel de opinii. J.P. Morgan a prognozat luna aceasta că petrolul "va depăşi probabil 125 de dolari" pe baril "pe fondul creşterii primei de risc pentru capacitatea de rezervă".

RBC Capital Markets vede petrolul atingând 115 dolari pe baril sau mai mult în această vară.