Antreprenorii spun că investitorii în startup-uri tech îşi asumă riscuri în România doar până la investiţii de 5-10 mil.euro. ”E nevoie de schimbarea legislaţiei ca să avem unicorni care primesc finanţare în România, fără a fi nevoiţi să îşi mute operaţiunile în Europa de Vest şi SUA”

Autor: Roxana Rosu 17.02.2022

Investitorii în start-up-uri tech îşi asumă riscuri în România doar până la investiţii de 5-10 milioane euro, iar pentru antreprenorii români timpul este la fel de important ca aerul şi eventualele litigii, în lipsa unei legi clare, pot fi o problemă uriaşă pentru companii, din acest motiv start-up-urile alegând adesea să îşi schimbe jurisdicţia când ajung în discuţii cu fondurile de investiţii pentru finanţări mai mari, potrivit dezbaterii organizată în Parlament în jurul unei propuneri legislative care propune o nouă clasă de acţiuni.

Finanţatorii şi antreprenorii români atrag atenţia că start-up-urile şi investitorii preferă jurisdicţii ca Olanda, Marea Britanie şi Franţa, ţări care oferă mecanisme mai complexe de negociere a controlului în companie şi birocraţie simplificată, motiv pentru care foarte multe fonduri de venture capital sunt organizate şi înregistrate în străinătate deşi acţionează în România.

Dezbaterea a fost organizată în contextul modificării legii societăţilor pentru emiterea unei clase de acţiuni executive (cu drept de vot multiplu) pentru a sprijini fondatorii de start-up-uri, microîntreprinderile şi IMM-urile să atragă capital păstrând jurisdicţia în România şi la rundele mari de finanţare.

Propunerea de proiect legislativ acordă o importanţă sporită tipului de acţiuni/părţi sociale deţinute de fondator şi numărului de voturi aferente acestora, introducând posibilitatea votului multiplu pe clase de acţiuni dar şi transferul între clasele de acţiuni prin acordul părţilor, ceea ce-i poate oferi fondatorului un control asupra deciziilor de business, chiar dacă deţine un număr mai mic de acţiuni comparativ cu alţi investitori.

Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a avea unicorni care pornesc de aici, de acasă  şi care primesc finanţare în  România, fără a fi nevoiţi să îşi mute operaţiunile în Europa de Vest şi SUA, practic giganţi tech care ales să rămână şi să îşi desfăşoare activitatea la noi în ţară şi după ce ajung la o capitalizare a pieţei de un miliard de euro. Franţa  a arătat deja că se poate, cu peste 25 de unicorni iar obiectiv de ţară pentru decacorni - companii care ajung la o capitalizare de piaţă de 10 miliarde de euro. România se află  pe un trend ascendent de creare de noi companii, în condiţiile în care în vara anului trecut erau deja peste 100 de start-up-uri doar în domeniul inteligenţei artificiale şi peste 100.000 de companii nou înfiinţate. Este important să-i ajutăm pe tinerii antreprenori să menţină businessurile în România şi pe fondatorii săi să-şi păstreze puterea de decizie şi în etapele de finanţare”, a declarat Monica Berescu, co-iniţiator şi vicepreşedinte al Comisiei IT din Camera Deputaţilor.