Ucraina adoptă o lege pentru active digitale. Vicepremierul Mykhailo Fedorov: „Asta va legaliza exchange-urile şi criptomonedele, iar ucrainienii vor putea să-şi protejeze activele în faţa unor posibile fraude sau abuzuri”

Autor: Alex Ciutacu 18.02.2022

Ucraina a legalizat joi criptomonedele într-un context în care tensiunile cu Rusia transmit şocuri înspre pieţele globale deja de câteva săptămâni, potrivit Business Standard.

„Ucraina este deja în top 5 ţări din lume ca utilizare a criptomonedelor. Astăzi am făcut încă un pas înainte: Parlamentul a adoptat legea activelor virtuale. Asta va legaliza exchange-urile şi criptomonedele, iar ucrainienii vor putea să-şi protejeze activele în faţa unor posibile fraude sau abuzuri”, a scris vicepremierul Mykhailo Fedorov, într-o postare pe Twitter.

Donaţiile sub formă de Bitcoin către grupuri de voluntari şi de hackeri din Ucraina au ajuns la o valoare de peste 550.000 de dolari în anul 2021. O parte din aceste grupuri au furnizat la rândul lor echipamente către forţele guvernamentale din Ucraina.

Aceste informaţii reies din raportul Elliptic, o companie de cercetare pe blockchain. El arată că monedele digitale devin o metodă de finanţare tot mai răspândită pentru diferite grupuri de voluntari care susţin guvernul Ucrainei pe măsură ce temerile cu privire la un atac al ruşilor sunt în creştere.

Pentru comparaţie, în 2020 aceste grupuri din Ucraina au primit donaţii de doar 6.000 de dolari sub formă de criptomonede. Raportul Elliptic arată că grupul Come Back Alive a atras fonduri de circa 200.000 de dolari sub formă de criptomonede în a doua jumătate a anului 2021.