Efectele pandemiei: numeroşi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii cu vaccinurile obişnuite

Autor: Petru Mazilu 20.02.2022

Din ce în ce mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii cu vaccinurile obişnuite. Experţii Institutului Naţional de Sănătate Publică au observat în ultimele luni o scădere importantă a numărului de copii vaccinaţi cu vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare.

Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste 10 ani în România, susţin specialiştii. Totuşi, în ultima perioadă, refuzul are legătură în special cu pandemia COVID şi cu discuţiile din jurul acesteia.

„Probabil că emoţiile acumulate în legatură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de ştiri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzaţional şi false conflicte s-au extins şi asupra percepţiei părinţilor în ce priveşte vaccinarea uzuală a copiilor”, a explicat medicul Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Expertul mai spune că vaccinurile obişnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate ţările din lume, „sunt extrem de bine studiate şi au o eficacitate remarcabilă în prevenţia bolilor posibil mortale”.

„Înainte de a refuza un vaccin din PNV discutaţi, în linişte, cu medicul dumneavoastră. Cereţi şi o a 2a opinie, în cazul în care aveţi întrebări încă nelămurite. Chiar dacă nu puteţi lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o ruşine sau un act blamabil. E normal să existe emoţii... Dar ar fi bine să vă sfătuiţi despre aceste emoţii cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr. Google... Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală... Gândiţi-vă bine înaintea unui refuz”, este sfatul medicului Mihai Craiu.

Vaccinarea copiilor se face în cabinetele medicilor de familie.