Cât de relevante sunt brăţările şi ceasurile inteligente în monitorizarea sănătăţii? Medic: „Pentru pacienţi, astfel de dispozitive au doar valoare orientativă. Pot exista riscuri legate de erori de măsurare“

Autor: Georgiana Mihalache 21.02.2022

♦ La nivel global, numărul dispozitivelor medicale şi de monitorizare a sănătăţii poate ajunge la 320 de milioane de unităţi vândute în 2022, potrivit Deloitte ♦ Consumatorii au început să le folosească şi pentru simptomele de COVID-19, cum ar fi saturaţia scăzută.

O simplă căutare pe site-ul celui mai mare retailer online de pe piaţa locală - eMag - după cuvântul smartwatch oferă aproape 4.000 de rezultate, dispozitive cu preţuri între 10 euro şi 1.000 de euro. Potrivit Deloitte, la nivel global în 2022 se vor vinde 320 de milioane de astfel de dispozitive inteligente, din ce în ce mai căutate. Cât de relevante sunt ele, medical vorbind, în cazul unor afecţiuni ale sănătăţii, de la cele cardiace, până la COVID-19?

„La fel ca în cazul oricăror gadget-uri de uz personal, am observat în ultimul timp un interes mai mare pentru utilizarea de smartwatch şi brăţări inteligente, în special pentru mo­nitorizarea activităţii fizice, uneori şi a somnului. Din ce am observat, para­metrii măsuraţi de aceste aparate au valori destul de apropiate de cele pro­fe­sionale. Numărul de parametri ur­mărit este însă prea mic pentru a putea fi utilizaţi în monitorizarea unei afecţiuni mai serioase, fie ea COVID-19 sau alt­ceva“, a spus pentru ZF Doctor Amedeo Grigorean, medic specialist medicină generală, specialist în nutriţie, la Medicover, care s-a bazat pe obser­vaţiile personale ale pacienţilor săi.