Moment de cotitură în Criza Ucrainei: Putin şi Macron au stabilit continuarea diplomatiei. Există posibilitatea unui summit Rusia-SUA

Autor: Mihai Draghici 21.02.2022

Preşedinţii Rusiei şi Franţei, Vladimir Putin şi Emmanuel Macron, au stabilit continuarea eforturilor diplomatice, în principal la nivel de miniştri de Externe şi în Formatul Normandia, urmând să fie pregătit un eventual summit Rusia-SUA, a anunţat luni Kremlinul.

Potrivit Preşedinţiei Rusiei, Emmanuel Macron l-a sunat din nou pe Vladimir Putin în cursul nopţii de duminică spre luni. "S-au concentrat pe menţinerea dialogului la nivel de miniştri de Externe şi la nivel de consilieri politici în Formatul Normandia", a anunţat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.

Peskov a explicat, potrivit site-ului german Tagesspiegel.de, că, în momentul de faţă, "este prematur să fie prezentat un plan concret pentru un summit" al preşedinţilor Vladimir Putin şi Joseph Biden. Conţinutul eventualului summit va fi stabilit de secretarul de Stat american, Antony Blinken, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au transmis atât Washingtonul, cât şi Moscova.

"Este posibil în acest moment ca lucrurile să evolueze spre un summit Rusia-SUA, Vladimir Putin trebuie să îşi prezinte opţiunea", a comunicat luni la prânz Palatul Elysée, avertizând că "situaţia rămâne periculoasă", potrivit cotidianului Le Figaro.

Preşedinţia Franţei a anunţat în cursul nopţii de duminică spre luni că Joseph Biden şi Vladimir Putin au acceptat, în principiu, ideea propusă de Emmanuel Macron privind organizarea unui summit pe tema securităţii şi stabilităţii Europei. "Preşedintele Republicii a vorbit cu preşedintele SUA, domnul Joe Biden, şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir Putin. A propus organizarea unui summit al preşedinţilor Biden şi Putin, care să fie urmat de o reuniune cu părţile relevante, pentru a discuta despre securitatea şi stabilitatea strategică a Europei. Preşedinţii Biden şi Putin au acceptat amândoi principiul unui astfel de summit. Conţinutul va trebui pregătit de secretarul de Stat Antony Blinken şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cursul întâlnirii de joi, 24 februarie. Se va putea desfăşura doar cu condiţia ca Rusia să nu invadeze Ucraina. Preşedintele Republicii va colabora cu toate părţile implicate pentru a pregăti conţinutul acestor discuţii", a transmis Palatul Elysée.

Preşedinţia SUA a confirmat că Joseph Biden este de acord să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin. "Aşa cum preşedintele a transmis clar în mod repetat, noi menţinem angajamentul în favoarea continuării diplomaţiei până în momentul în care începe o invazie. Secretarul de Stat Blinken şi ministrul Lavrov au programată o întâlnire spre sfârşitul acestei săptămâni, în Europa, cu condiţia ca Rusia să nu lanseze acţiunea militară. Preşedintele Biden a acceptat în principiu o întâlnire cu preşedintele Putin pe baza acestui angajament, repet, dacă nu se va produce o invazie", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.