Se relaxează restricţiile: Israelul îşi deschide graniţele pentru turiştii nevaccinaţi de la 1 martie

Ziarul Financiar 21.02.2022

La doi ani de la debutul pandemiei, turismul din Israel îşi redeschide complet graniţele. Începând cu 1 martie, Israel va permite intrarea pe teritoriul său tuturor turiştilor, indiferent de statutul de vaccinare împotriva COVID-19.

Premierul Naftali Bennett şi ministrul Sănătăţii Nitzan Horowitz, împreună cu ministrul Turismului, Yoel Razvozov au decis încă de duminică relaxarea semnificativă a restricţiilor, acestea fiind adoptate pe fondul scăderii cazurilor noi de coronavirus înregistrate în ultimele săptămâni.

Noile reglementări vor intra în vigoare începând din 1 martie 2022, iar turiştii de toate vârstele vor putea intra în Israel indiferent de statutul de vaccinare împotriva COVID-19. Singura condiţie impusă de statul israelian va consta în două teste PCR, unul efectuat înainte de zbor şi celălalt la aterizarea în Israel. Până la sosirea rezultatului sau maxim 24 de ore, turiştii vor trebui să se autoizoleze la adresa pe care o vor declara, iar testele antigen nu vor fi acceptate.

Israelul a menţinut o politică strictă de frontieră pe tot parcursul pandemiei. Ţara şi-a închis prima dată graniţele în martie 2020 şi nu le-a redeschis până la 1 noiembrie 2021. La scurt timp după, guvernul israelian decidea să-şi menţină graniţele închise până la finele lui 2021, pe fondul valului Omicron. În primul trimestru al acestui an, oficialii din Israel anunţau că turiştii de pretudindeni sunt aşteptaţi în ţara lor dacă îndeplinesc condiţia de a fi imunizaţi prin vaccinare, au avut COVID sau prezentau la intrarea în ţară un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Israel (în cazul persoanelor nevaccinate).

La intrarea în România cetăţenii nu intră în carantină dacă sunt vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 6 luni ori prezintă un test RT-PCR negativ (efectuat cu 72 ore înainte). Carantina de 5 zile se va aplica persoanelor nevaccinate sau netrecute prin boală în ultimele 6 luni, inclusiv celor care nu prezintă un test RT-PCR negativ (efectuat cu 72 ore înainte).