Este oficial: SIIJ se desfiinţează. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

Ziarul Financiar 21.02.2022

Camera Deputaţilor a aprobat, luni, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. „Aduce normalitate în sistemul judiciar”, a spus deputatul PNL Cristina Trăilă. USR anunţă că va ataca legea la CCR.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” şi o abţinere.

„După multe încercări, atât ale Guvernului, cât şi ale Parlamentului, avem în dezbatere un proiect important - cel de desfiinţare a Secţiei speciale - mult disputat. Şi, în ciuda criticilor aduse de unii care, aflaţi în funcţii pentru o perioadă e timp, şi-au arătat incapacitatea de adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin şi spun că ar fi nociv un astfel de proiect, care nu face altceva decât să aducă normalitate în sistemul judiciar, o normalitate dorită de mult timp atât de noi care ne aflăm astăzi în băncile Parlamentului, cât şi întregul sistem, întreaga breaslă din acest domeniu", a declarat deputatul PNL Cristina Trăilă.

Ea precizează că acest proiect este primul care are avizul CSM, „singurul garant al independenţei Justiţiei”.

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion şi fostul premier Ludovic Orban au criticat proiectul de lege.

„În mod normal ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiţie, pentru că din acest proiect de aşa zisă desfiinţare, doar titlul este corect. În rest, absolut totul, de la procedura de transparenţă decizională călcată în picioare la ministerul Justiţiei din păcate, până la modul de derulare a discuţiilor aici în Parlament, pe repede înainte, fără a se accepta un aviz al Comisiei de la Veneţia pe acest nou mecanism creat de cei care odinioară concepuseră SIIJ, toate acestea ne arată că suntem pe un drum greşit. Cum atrăgeam atenţia în şedinţele prezidate de Florin Iordache acum câţiva ani de zile asupra pericolului reprezentat de desfiinţarea SIIJ, aşa facem şi acum vă atragem atenţia că ceea ce se întâmplă acum- nu este o simplă desfiinţarea SIIJ, este o desfiinţare formală înlocuită de un mecanism mult mai puternic şi mult mai nociv decât SIIJ-ul”, a spus Stelian Ion.

El spune că ministrul Cătălin Predoiu „a depus armele înainte de a lupta măcar o secundă pentru a susţine varianta corectă, pe care verbal declarativ o susţine” şi a precizat că USR va ataca legea la CCR.

Guvernul a aprobat luni proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. Cauzele şi posturile vor fi preluate de alte instituţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit purtătorului de cuvânt, cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul SIIJ se vor transmite pe cale administrativă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie parchetelor competente care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate aflate în arhiva Secţiei să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii.

De asemenea, posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a secţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se preiau de Secţia de urmărire penală şi criminalistică începând cu data desfiinţării secţiei, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcţii de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat, în condiţiile legii, pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul secţiei.

Dan Cărbunaru a mai arătat că în ceea ce priveşte competenţele, acestea vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel şi curtea militară de apel, precum şi de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe.

„Parchetele de pe lângă curţile de apel pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare şi de procurorii de la parchetele care funcţionează pe lângă aceste instanţe, procurorii anume desemnaţi efectuează urmărirea penală în situaţia în care, alături de magistraţi, sunt cercetate şi alte persoane, doar dacă din motive temeinice privind buna desfăşurare a urmăririi penale, cauza nu poate fi disjunsă, regula fiind disjungerea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Proiectul aprobat de Guvern mai conţine reglementări privind desemnarea procurorilor, numărul maxim de procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel şi condiţiile pentru desemnare în cadrul acestei secţii şi în cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel.