Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre cele cinci noi includeri pe FTSE şi contextul tensionat din est. Elena Uleia, Prime Transaction: Ne putem aştepta ca riscurile de acum de pe burse să frâneze din avântul investitorilor

Autor: Eduard Ivanovici 22.02.2022

♦ Includerile anterioare au generat evoluţii pozitive ale cotaţiilor bursiere prin vizibilitatea câştigată pe plan internaţional.

În contextul în care cinci noi companii româneşti vor intra, din 21 martie 2022, în indicii FTSE Russell pentru pieţe emergente, într-o perioadă marcată de tensiuni geopolitice şi estimări la nivel global privind majorarea ratelor dobânzilor, Elena Uleia, CFA, broker al Prime Transaction, consideră că anunţul ar putea fi primit cu un grad mai redus de entuziasm prin comparaţie cu precedentele includeri.

„Este în mod clar o ştire pozitivă pentru bursa noastră prin care creşte vizibilitatea companiilor şi prin care sunt atraşi investitori străini. Experienţele trecute ale includerii com­paniilor în indicii pieţelor emergente ne-au arătat o evoluţie pozitivă a cotaţiilor bursiere în momentul anunţului. Acum ne putem aştepta ca actualele condiţii de piaţă – riscurile geopolitice şi evoluţia inflaţiei – să frâneze din avântul investitorilor vizavi de această ştire“, a spus Elena Uleia în ediţia din 21 februarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară FTSE Russell a anunţat cinci noi includeri de acţiuni româneşti în indicii dedicaţi pieţelor emergente: MedLife (M) va intra astfel în Global All Cal la categoria small cap, iar Purcari Wineries (WINE), Impact Developer & Contractor (IMP), Conpet (COTE) şi Sphera Franchise Group (SFG) vor fi incluse în FTSE Global Micro Cap, de unde a fost exclus Bittnet. Nuclearelectrica va fi promovată de la small cap la mid cap. Bursa de Valori Bucureşti va avea în total 11 acţiuni pe lista FTSE Russell.