De ce vrea ASF să plafoneze preţul la RCA, când tarifele sunt plafonate la 1,36 x tariful de referinţă

Autor: Mircea Nica 22.02.2022

♦ Plafonarea preţului la 1,36 x tariful de referinţă reprezintă mecanismul de calcul pentru poliţele RCA care se aplică şoferilor cu risc ridicat de accidente ♦ ASF vrea plafonarea preţului tarifelor RCA la tarifele de referinţă, deşi plafonarea există deja, acela fiind mecanismul asiguratului cu risc ridicat ♦ Noile tarife de referinţă publicate de ASF, la care plafonarea aflată în dezbatere publică la Ministerul Finanţelor se va raporta, sunt în creştere faţă de tarifele de referinţă precedente pentru toate categoriile pe zona persoanelor fizice.

Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) a publicat ta­rifele de referinţă la poliţele RCA pentru următoarele 6 luni, acestea fiind în creştere pe majoritatea categoriilor cu excepţia unei singuri scăderi, con­form raportului ASF. În acelaşi timp, propunerea ASF pentru plafonarea ta­rifelor RCA la tarifele de referinţă re­cent publicate, vine peste o plafo­nare care deja există, conform unor reprezentanţi din piaţa asigurărilor.

Mădălin Roşu, preşedintele Bi­roul Asigurătorilor de Autove­hi­cule din România (BAAR) a spus pentru ZF că plafonarea există, iar această propunere a ASF ar putea aduce un nou infringement României.

„Plafonarea există. La BAAR am avut peste 25.000 de solicitări de realocare prin mecanismul asiguratu­lui cu risc ridicat. Am văzut ce s-a în­tâmplat cu Astra. O asemenea pla­fo­nare a tarifelor RCA nu aduce nimic bun. Probabil ne va mai paşte un infringement. Acesta este un mesaj care te obligă la pierdere 100% pe zona de RCA. Toţi asigurătorii tre­buie să îşi bifeze pierdere pe RCA anul acesta. La cum arată ideea în sine de plafonare, doar pe prime, fără a lua în calcul şi partea care gene­rea­ză de fapt primele, adică despăgu­birile, este ciudat. În momentul de faţă, prima medie pe RCA este mai mică decât o oră de manoperă în Bucureşti la un service indepen­dent. Calculul tarifelor de referinţă are la bază şi cifrele de la City Insurance, care, ştim cu toţii, au fost alterate. Numai BAAR a descoperit 200 mil. euro de plată în extern“, a explicat Mădălin Roşu.