ZF Agropower. Viorel Tămaş, Colina Farms: Am făcut demersuri pentru a franciza ferme ecologice de legume cultivate în spaţii protejate. Văd nevoia de 50 astfel de ferme

Autor: Florentina Niţu 23.02.2022

Un alt plan al Colina Farms este să-şi extindă suprafaţa de solarii cu 5.000 mp în acest an.

Colina Farms, o fermă de legume ecologice cultivate în spaţii protejate (solarii) din judeţul Cluj, care comercializează producţia exclusiv către clientul final, se va extinde în sistem de franciză, primele demersuri fiind deja făcute, potrivit lui Viorel Tămaş, inginer horticol în cadrul fermei, prezent la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

„Am făcut demersuri pentru a da francize şi sunt oameni, care nu sunt din domeniu, interesaţi de asta şi i-am pregătit, oferindu-le consultanţă de la A la Z. Cine a făcut un calcul la legume produse în câmp faţă de cele produse în solarii, merge spre solarii chiar dacă iniţial e mai scumpă investiţia, dar în timp munca are alt rod şi e totul controlat“, a spus Viorel Tămaş.

El a menţionat că francizele încă nu sunt gata să fie date „la cheie“, ci momentan testează piaţa şi pregătesc documentaţia necesară, cât şi consultanţa pentru un astfel de business, nemaiexistând în România ferme de legume ecologice extinse în sistem de franciză.

„Problema cea mai mare la noi, la agricultori, este că marfa e perisabilă şi dacă nu ai unde să o vinzi sau o vinzi la preţuri mici, poate nu scoţi nici investiţiile. Noi o să luăm marfa de la cei cărora le dăm franciză, să îi ajutăm cel puţin la început. Văd nevoia de a fi 50 de ferme ca a noastră în jurul Cluj-Napocii şi visez să găsim oameni care să-şi dorească să facă asta şi eu le ofer consultanţă“, a afirmat Tămaş.

Compania comercializează o cutie, de conţine şapte tipuri de legume cu 80 de lei anul acesta, pe care o livrează direct la uşa clientului. În timpul iernii, compania a comercializat şi murături, dar şi bulion, realizate în vară din recoltele de roşii, ardei, varză şi castraveţi.

Un alt plan al Colina Farms este să-şi extindă suprafaţa de solarii cu 5.000 mp în acest an, ajungând la peste 10.000 mp, iar Tămaş consideră că şi la nivel de ţară este foarte important să crească suprafaţa spaţiilor protejate în care sunt cultivate legume.

De asemenea, compania produce în câmp cartofii, morcovii şi ţelina, pe o suprafaţă de 5 hectare. Un alt plan este să mărească suprafaţa experimentală de sparanghel, ajungând la 3.000-4.000 mp, pentru că există o crere foarte mare pentru el.