De ce aşteaptă primarii bani de la guvern ca să dea o masă caldă elevilor din localitatea lor? 67 de milioane de lei de la guvern ajung anul acesta la primării pentru a asigura o masă caldă elevilor din 150 de şcoli

Autor: Adelina Mihai 23.02.2022

♦ Primarii aşteaptă bani de la guvern pentru a da o masă caldă elevilor, deşi pot acoperi aceste costuri din bugetele proprii ♦ „Masa caldă“ este, de fapt, de cele mai multe ori, un sendviş şi un fruct.

Un număr de 150 de şcoli, printre care se află două şcoli din Bucureşti, trei şcoli din Cluj şi trei din Timiş, vor primi anul acesta bani de la guvern pentru a asigura elevilor o masă caldă, într-un program pilot menit să conducă la reducerea abandonului şcolar. Scopul programului-pilot este de a „testa“ potenţialul extinderii acestuia la nivel naţional, iar sumele nu depăşesc 10 lei pe zi per elev; banii sunt alocaţi în fiecare an către primării din fondul de rezervă al guvernului. În contextul în care Bucureşti-  Ilfov, Cluj şi Timiş sunt cele mai puternice judeţe din punct de vedere economic, iar sumele strânse din taxe şi impozite la bu­ge­tele locale sunt generoase, ZF adresează o întrebare autorităţilor locale: de ce aşteaptă primarii bani de la guvern ca să dea o masă caldă elevilor din localitatea lor?

„Primarii pot, conform legii, dacă vor, să aloce bani pentru o masă caldă pentru elevi. Momentan, sumele pentru acest program sunt alocate din fondul de rezervă al guvernului. Dacă acest program va aduce rezultatul scontat, iar abandonul şco­lar se va reduce, vom face toate eforturile să susţinem astfel de măsuri, dar şi altele, din bugetul primăriei, prin reducerea paletei de cheltuieli“, a spus Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni din judeţul Galaţi. Cei peste 500 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 din comuna Ghidigeni, judeţul Galaţi, primesc, din 2019 încoace, câte un sendviş şi un fruct prin intermediul programului guver­namental „Masă caldă“. „Este un program benefic, am reuşit, estimez eu, să recuperăm cam 10% dintre elevii care erau predispuşi abandonului şcolar şi care proveneau din familii de romi şi care, din varii motive, veneau mai rar pe la şcoală. Copiii sunt încântaţi, gama de produse e diversificată, în fiecare zi primesc alt sendviş şi alt fruct, ceea ce prinde bine şi familiilor, pentru că fac şi economii. Din punctul meu de vedere, pentru că oferă această diversitate, este mai bun decât programul cornul şi laptele“, a spus Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni din judeţul Galaţi.