ZF Power Summit 2022: Sorin Elisei, director, Deloitte România: Nu văd taxonomia ca pe o veste bună, ci ca pe un semnal de alarmă

Autor: Eduard Ivanovici 23.02.2022

Taxonomia UE de a ghida investiţiile către activităţile necesare atingerii neutralităţii climatice implică în primul rând declararea oficială a reducerii de cărbune, aplicarea taxonomiei putând fi interpretată drept un semnal de alarmă, consideră Sorin Elisei, director al companiei de consultanţă şi audit Deloitte România, invitat la ZF Power Summit 2022.

„Într-un fel sau altul, nu văd taxonomia ca o veste bună, ci ca un semnal de alarmă. Aş vedea-o ca un ceas deşteptător cu un sunet strident, în sensul în care trebuie să ne putem pe treabă. Având producţie electrică pe bază de cărbune, putem să folosim vectorul gaz sau nuclear în decarbonizare. Primul pas este să declarăm oficial phaseout-ul pe cărbune, nu avem o hârtie oficială în acest sens şi banii pe tranziţie justă nu vin până nu semnăm această declaraţie. Odată cu ceea ce se va întâmpla cu planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia şi intrarea lui într-o linie dreaptă şi asigurările pe care şi le-au dorit autorităţile române vizavi de acest plan, presupun că această declaraţie va fi asumată şi semnată”, a spus Sorin Elisei.

 

Ce a mai afirmat directorul Deloitte România: