Gigantul bancar JPMorgan se aşteaptă ca Fed să realizeze nouă majorări consecutive ale ratelor dobânzilor

Autor: Eduard Ivanovici 24.02.2022

JPMorgan, cea mai mare bancă din Statele Unite în funcţie de numărul de active, se aşteaptă ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de referinţă în următoarele nouă şedinţe, pe măsură ce banca centrală americană se confruntă cu cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani, notează Business Insider.

Faptul că băncile centrale cresc ratele dobânzilor mai repede decât se aşteptau investitorii reprezintă în prezent cea mai mare ameninţare cu care se confruntă pieţele internaţionale, spun analiştii instituţiei bancare. Analiştii, conduşi de economistul-şef Bruce Kasman, consideră că Fed-ul va majora ratele cu 25 de puncte de bază (0,25 puncte procentuale) în urma fiecărei întâlniri până în martie 2023 – în total nouă majorări. Intervalul ţintă pentru rata fondurilor federale – principala rată a dobânzii din cadrul Fed – este de 0%-0,25%.

Nouă creşteri consecutive de câte 25 de puncte de bază fiecare ar însemna un nivel cuprins între 2,25% şi 2,5%. Analiştii de pe Wall Street se aşteaptă ca banca centrală să înceapă să crească ratele dobânzilor din luna martie, majoritatea experţilor prognozând cinci-şase majorări în 2022.

Creşterea dobânzii de referinţă scumpeşte împrumuturile şi încearcă să reducă cheltuielile şi cererea în speranţa de a reduce ritmul inflaţiei. JPMorgan spune că recentele rapoarte privind inflaţia au surprins un ritm de creştere mai ridicat decât estima gigantul cu sediul în New York, ceea ce a determinat unii economişti din interiorul băncii să îşi regândească ipotezele, având astfel dubii că inflaţia se va domoli în T1/2022. Analiştii JPMorgan argumentează că o înăsprire mai agresivă a politicilor monetare creează o nouă serie de riscuri îndreptate către economii şi pieţe.  

„Suntem de părere că riscul ca băncile centrale să genereze o creştere mai înceată reprezintă cea mai importantă ameninţare într-un context global care este, de altfel, sănătos”, spun analiştii. Între timp, investitorii monitorizează cu atenţie tensiunile de la graniţa ruso-ucraineană.