În România există 1,1 milioane de firme tip SRL şi doar 8.000 de tip SA. De ce sunt atât de puţine SA-uri, dacă tot mai multe firme vor să îşi răsplătească angajaţii cu acţiuni?

Autor: Adelina Mihai 24.02.2022

♦ În România există peste 1,1 milioane de firme active, dar majoritatea sunt de tip Societate cu Răspundere Limitată şi nu Societate pe Acţiuni ♦ Companiile încep să îşi răsplătească angajaţii cu părţi sociale/acţiuni, dar este mai avantajos pentru angajat dacă firma este SA ♦ Înfiinţarea unei SA presupune un cost de 90.000 de lei pentru capitalul social; la SRL nu există un capital social minim ♦ Cele mai multe societăţi de tip SA sunt în Bucureşti (2.289), Cluj (406) şi Constanţa (375).

Peste 1,1 milioane de com­panii de tip SRL (societate cu răspundere limitată) şi aproximativ 8.000 de companii de tip SA (socie­tate pe acţiuni) sunt în prezent active în România, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De ce există un număr atât de mic de societăţi pe acţiuni?

„Cu cât o economie are mai multe societăţi pe acţiuni, cu atât se poate spune că este o economie mai matură. Unul dintre motivele pentru care noi avem mai puţine SA-uri decât SRL-uri cred că ţine de educaţie. Dacă ne uităm la modelul start-up-urilor din SUA, vedem că americanii se uită imediat la potenţialul de creştere a start-up-urilor lor şi vor să meargă cu ele pe bursă, de aceea se orientează spre SA-uri. Nu cred că noi am fost educaţi în acest spirit de a atrage investiţii, ci am vrut să fim noi cu ideea noastră, cu investiţia noastră şi cu gândul de a fi proprietari 100%. Dar văd că lucrurile încep să se schimbe şi în România“, a spus Iulian Nedea, general manager şi cofondator al Simtel Team SA (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie cu activitate în energie regenerabilă, teleco­municaţii şi automatizare industrială.