Sondaj: Patru din 10 români care aplică pentru o poziţie cheie într-o companie refuză prima ofertă

Autor: Laura Buciu 24.02.2022

Printre motivele pentru care candidaţii refuză ofertele de angajare se numără şi cele legate de pandemie: vor un program flexibil cu posibilitatea de a lucra de acasă, nu sunt dispuşi să călătorească sau iau în calcul dificultatea de acomodare.
Durata unui proces de recrutare a crescut chiar şi cu 2 săptămâni.

Contextul pandemic actual accelerează transformarea proceselor de recrutare, astfel încât devine o adevărată provocare pentru o companie să angajeze persoane pentru roluri de middle sau top management. Astfel, în România, 40% dintre candidaţii care sunt selectaţi de recrutori pentru a ocupa posturi cheie în companii ajung să refuze prima ofertă de angajare, potrivit unui studiu al companiei de HR Arthur Hunt, efectuat la începutul acestui an.

În comparaţie, în pieţele mai mature – precum Franţa - acest procent urcă, în medie, chiar şi la 55%.

Pe de altă parte, din 10 oferte transmise de companii candidaţilor selectaţi, două sunt acceptate, dar nu şi onorate, candidaţii refuzând să semneze contractul.

Fenomenul este surprinzător la acest nivel de senioritate, apreciază specialistii Arthur Hunt România. Printre motivele invocate de cei care refuză ofertele sau nu le onorează sunt: îngrijorările sanitare pentru familie, mai ales pentru posturile care implică şi călătorii; contraoferta actualilor angajatori; „capitalul de încredere” de care se bucură sau nu viitorul angajator; dificultatea acomodării sau construirii de noi relaţii la noul loc de muncă, în contextul lucrului de acasă sau în sistem hibrid.

Chiar daca se anunţă relaxarea restricţiilor sanitare, candidaţii caută şi în 2022 un angajator care să le ofere program flexibil şi să aibă posibilitatea de a lucra de acasă. 6 din 10 dintre aceştia refuză să meargă mai departe în procesul de recrutare, dacă poziţia pentru care au aplicat presupune prezenţă fizică la serviciu.