Alexandru Floriştean, FiveT Hydrogen: Nu putem vorbi despre sistemul energetic fără să ignorăm ce se întâmplă în Ucraina. Prin hidrogen se pot schimba polii de putere între cumpărător, adică Europa, şi vânzători, reprezentaţi de producătorii de petrol şi gaz

Autor: Eduard Ivanovici 24.02.2022

Prezent în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2022 (ziua a treia), Alexandru Floriştean, operating partner, FiveT Hydrogen, fond de investiţii care targetează proiecte pe hidrogen, a explicat că relaţia de putere dintre Europa şi statele producătoare de ţiţei şi gaze naturale de poate schimba pe fondul tranziţiei către energii verzi.

„Nu aş putea să vorbesc despre hidrogen fără să ignor ce se întâmplă astăzi în Ucraina, nu putem vorbi despre sistemul energetic european fără să ignorăm ce se întâmplă acum. Nu pot zice că ştiu exact ce se va întâmpla la nivel energetic sau ce impact vor avea sancţiunile asupra importurilor de gaz şi ţiţei din Rusia. Însă vreau să aduc în discuţie faptul că rolul hidrogenului în Europa este şi va fi unul geopolitic, pe lângă impactul pe care îl are în decarbonizare. Prin rolul pe care l-am avut anterior în Hydrogen Europe i-am explicat acest lucru Comisiei Europene”, spune Alexandru Floriştean.

Totodată, a investi în hidrogen şi a-l utiliza ca vector energetic la scară largă înseamnă a descătuşa Europa de dependenţă energetică faţă de Rusia sau Orientul Mijlociu, adaugă reprezentantul FiveT.

„Europa nu poate să devină un exportator de energie, dar prin hidrogen se pot inversa polii de putere între cumpărătorul de energie, adică Europa, şi furnizorul de energie, precum statele producătoare de petrol şi gaz. Această schimbare poate deveni o relaţie de putere pentru Europa. Într-adevăr, am fost prea înceţi, nu avem infrastructura construită, nu avem încă un import de hidrogen la nivel internaţional, însă din necesitate se nasc oportunităţi.”

 

 

Alte declaraţii: