15 miliarde de lei s-au evaporat joi la Bursa de la Bucureşti, când s-au înregistrat cele mai multe tranzacţii din istorie: peste 20.000 de vânzări şi cumpărări. Lichiditatea a depăşit valoarea de 170 milioane de lei joi, cele mai mari tranzacţii din 2022

Autor: Tibi Oprea 25.02.2022

♦ Recordul anterior fusese stabilit pe 25 ianuarie 2022, cu 16.106 tranzacţii ♦ Lichiditatea a depăşit valoarea de 170 milioane de lei joi, cele mai mari tranzacţii din 2022.

Suma de 15 miliarde de lei, adică 3 miliarde de euro, s-a evaporat pe 24 februarie la Bursa de la Bucureşti, într-un climat ten­sionat în care scăderile abrupte şi panica au fost la ordinea zilei pe fondul escaladării conflictului armat din est. Indicele principal BET scădea ieri după-amiază cu 4%, trecând în teritoriul negativ la nivelul întregului an, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Cele mai abrupte scăderi au fost de peste 8% la Purcari, companie a cărei producţie are loc în Republica Moldova, respectiv Alro Slatina, cea mai mare societate de la bursa locală cu acţionariat rusesc, care a înregistrat un minus chiar şi de peste 11% în timpul şedinţei. De altfel, toţi indicii locali şi toate companiile din prima ligă bursieră au avut scăderi în şedinţa de joi.

„Pe burse predomină vânzătorii şi asta este normal până la urmă. Sunt şi cumpărători, cei care «au sânge» şi merg mai departe cu deţinerile lor, alţii care au cash-ul pregătit, mai sunt vânzătorii care la un moment dat au reintrat la cumpărare. Lucrurile se pot schimba într-o singură zi, nu mai spun de pe o zi pe alta. Situaţia de acum este total diferită faţă de ce s-a întâmplat în 2007-2008 cu Lehman Brothers, atunci căderile erau mult mai dramatice“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.