Eugen Anicescu, Coface: Criza geopolitică va mai pune puţin plumb în picioarele economiei globale, aşa că trebuie să ne bază mai mult pe noi. Intrăm într-o eră a incertitudinii!

Autor: Cristina Roşca 25.02.2022

♦ Anul acesta este unul marcat de incertitudine, iar conflictul geopolitic dintre Rusia şi Ucraina nu face decât să adune şi mai mulţi nori care să planeze deasupra economiei europene şi implicit asupra celei româneşti ♦ Deşi relaţiile comerciale ale României cu cele două ţări implicate în conflict nu sunt puternic dezvoltate, un eventual impact asupra economiei europene se va răsfrânge şi asupra celei locale din cauza gradului mare de dependenţă între România şi UE.

Investiţiile trebuie să fie pentru economia românească motorul principal care să alimenteze creşterea în 2022 dat fiind că inflaţia va lovi în puterea de cumpărare şi deci în consumul privat, cel care a pompat carburant în „furnalele“ economiei, spune Eugen Anicescu, country manager al Coface România.

„Suntem condamnaţi să ne bazăm în 2022 pe zona de investiţii, însă avantajul este că avem fonduri europene şi fonduri din PNNR pentru a face asta. Anticipăm o limitare a consumului pe fond de inflaţie. Fără venituri în creştere, consumul nu poate creşte decât dacă oamenii intră în economiile proprii. Astfel, investiţiile rămân cel mai sigur motor“, spune executivul.