VIDEO. Demo Day Innovx-BCR, co-hosted by ZF. Bogdan Dumea, secretar de stat la Ministerul digitalizării: Interoperabilitatea sistemelor de IT din sectorul public este o prioritate pentru Guvern, pentru că va elimina orele pierdute inutil de oameni la ghişee

Autor: Alexandra Cepăreanu 25.02.2022

Interoperabilitatea sistemelor de IT ale statului este una dintre principalele priorităţi ale Guvernului României - prin intermediul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) - pentru că atingerea acestui obiectiv va elimina orele petrecute inutil de cetăţeni la ghişee.

„ADR are o serie de priorităţi face paşi concreţi în fiecare zi pentru a le îndeplini, este vorba de transformarea digitală a sectorului public, implementarea interoperabilităţii la nivel guvernamental şi livrarea identităţii electronice unice pentru cetăţenii României”, a spus Bogdan Dumea, secretar de stat la Ministerul cercetării, inovării şi digitalizării, în cadrul evenimentului Demo Day organizat de acceleratorul pentru afaceri din tehnologie InnovX BCR împreună cu ZF. „Interoperabilitatea elimină orele inutile petrecute de către cetăţeni la ghişeele diferitelor instituţii”, a adăugat Dumea.

El a precizat că eforturile de atingere a acestor obiective trebuie să depăşească mai multe „bariere”, printre care a enumerat: „Lipsa unei arhitecturi IT eficiente şi eficiente pentru managementul general al serviciilor publice electronice; Lipsa sistemelor informaţionale necesare instituţiilor publice centrale pentru operaţionalizarea serviciilor publice electronice; Insuficienţa de specialişti în departamentele IT ale instituţiilor şi autorităţilor publice şi, în corelaţie, competenţele necesare pentru dezvoltarea şi întreţinerea serviciilor publice electronice, lipsa unui cadru legislativ şi procedural uniform şi eficient pentru sprijinirea serviciilor publice electronice”.