Business MAGAZIN. Cine este Luis von Ahn, cel care a creat aplicaţia Duolingo, în ideea de a aduce educaţie lingvistică gratuită oamenilor

Autor: Andra Stroe 06.03.2022

Motivat de dorinţa de a oferi un sprijin persoanelor dornice să înveţe limbi străine, Luis von Ahn a reuşit să transforme o simplă platformă lingvistică într-un adevărat fenomen, amplificat mai mult ca niciodată de actuala pandemie: aplicaţia Duolingo. Dar acesta nu a fost singurul său proiect de succes.

Luis von Ahn s-a născut pe 19 august, 1978 în Guatemala, într-o familie de medici. A urmat o şcoală privată în limba engleză, lucru pe care l-a considerat drept un privilegiu important. Fascinaţia lui pentru tehnologie şi IT a început la vârsta de opt ani, când mama sa i-a dăruit primul computer. După liceu s-a înscris la Duke University, unde a absolvit secţia matematică summa cum laude. Ulterior, a urmat şcoala doctorală în informatică la Mellon University, unde a fost invitat să şi predea, începând cu anul 2006.

În anii studenţiei, Ahn a luat parte la crearea CAPTCHA, o metodă de verificare a faptului că cel care accesează o pagină web este om, nu bot. După finalizarea studiilor el a lansat o companie numită reCAPTCHA, vândută către Google în 2009. Ulterior, şi-a continuat cercetările în domeniul criptografiei (scriere secretizată) şi al stenografiei. Se numără, de asemenea, printre pionierii crowdsourcing-ului (externalizarea sarcinilor către un grup de specialişti). Tot în 2009, alături de unul dintre studenţii săi, elveţianul Severin Hacker, antreprenorul a început să dezvolte Duolingo, o platformă de învăţare a limbilor străine.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro