Musk spune că Starlink este activ în Ucraina, după ce invazia rusă a afectat internetul

Autor: Dorin Oancea 27.02.2022

Miliardarul Elon Musk a declarat că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al companiei este disponibil în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în această ţară, al cărei internet a fost perturbat din cauza invaziei ruseşti, anunţă Reuters.

"Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum", a transmis Musk pe Twitter.

El a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean, care i-a cerut lui Musk să furnizeze staţii Starlink pentru ţara aflată în conflict.

"@elonmusk, în timp ce tu încerci să colonizezi Marte - Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spaţiu - rachetele ruseşti atacă populaţia civilă ucraineană!" a scris pe Twitter vicepremierul Ucrainei, Mykhailo Fedorov.

Conectivitatea internetului în Ucraina a fost afectată de invazia rusă, în special în sudul şi estul ţării, unde luptele au fost cele mai intense.

Deşi extrem de costisitoare pentru a fi implementată, tehnologia prin satelit poate oferi internet pentru persoanele care locuiesc în zone rurale sau în locuri greu de deservit, unde cablurile de fibră optică şi turnurile de telefonie mobilă nu ajung. Tehnologia poate fi, de asemenea, un sprijin esenţial atunci când uraganele sau alte dezastre naturale întrerup comunicaţiile.

Musk a declarat la 15 ianuarie că SpaceX avea 1.469 de sateliţi Starlink activi şi 272 care se vor deplasa în curând pe orbite operaţionale.