România a importat cu 66% mai mult gaz în 2021, în timp ce Marea Neagră sau zăcăminte masive de pe uscat stau neatinse. Gabriel Comănescu, GSP: Nu mai avem timp să aşteptăm. Trebuie să începem dezvoltarea zăcămintelor

Autor: Roxana Petrescu 28.02.2022

România a ajuns să importe anul trecut aproape 30% din necesarul său de consum de gaze, cantităţile aduse de peste graniţe, 3,56 de miliarde de metri cubi, fiind egale cu cele pe care le-a mai extras OMV Petrom, după o scădere dramatică a producţiei În faţa unei volatilităţi fără precedent a preţului gazului pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, România stă în continuare cu rezervele din Marea Neagră neatinse şi cu cele de pe uscat neexploatate „Nu mai avem timp să aşteptăm“, spune Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai puternici antreprenori din România, implicat direct în activităţi de foraj în Marea Neagră.

Preţul gazului se tranzacţiona vineri la bursa de la Viena, la CEGH, cu aproape 105 euro pe MWh (1.260 de dolari pe mia de metri cubi), în uşoară calmare faţă de pragul de 126 de euro pe MWh (1.520 dolari/mia de metri cubi) atins pe 24 februarie, ziua în care Rusia a declanşat atacul asupra Ucrainei. Pe 23 februarie, de exemplu, gazul se tranzacţiona la un nivel de 87 de euro pe MWh (1.055 dolari pe mia de metri cubi), oricum un preţ inflamat de tensiunea deja acumulată în piaţă.

În acest moment, România, ţară cu rezerve dovedite în Marea Neagră şi cu alte zăcăminte încă neexploatate pe uscat, se expune la această volatilitate extremă ţinând blocate aceste investiţii de ani de zile. „România nu mai are timp să aştepte. Noi trebuie să dezvoltăm resursele de gaze pe care le avem într-un ritm alert. Avem tot ce ne trebuie şi putem dezvolta din punct de vedere tehnic proiecte ca Neptun Deep (Marea Neagră)“, a spus Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere, singurul jucător local din forajul marin şi construcţii offshore. GSP este implicat în dezvoltarea proiectului Midia Gas Development (MGD), investiţie a americanilor de la Black Sea Oil & Gas, primul proiect de gaz offshore realizat în România în ultimii 30 de ani. Potrivit informaţiilor BSOG, producţia ar urma să înceapă în cel de-al doilea trimestru al anului. Platforma de extracţie se află la 120 de kilometri de malul mării. Omul de afaceri a mai precizat vineri că operaţiunile de foraj la proiectul BSOG se desfăşoară în siguranţă, deşi conflictul era la câteva mile distanţă.