Paradoxul producţiei de textile: Marii jucători din industria luxului, în frunte cu Prada şi Moncler, investesc în noi fabrici, în timp ce micile unităţi de producţie se afundă în insolvenţă. Salariile rămân sub 500 de euro

Autor: Cristina Roşca 28.02.2022

♦ Fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte este sectorul din economie cu cele mai multe insolvenţe raportat la 1.000 de firme în 2021 ♦ Acest domeniu este dominat de fabrici care lucrează în lohn pentru marile branduri din Occident, astfel că sunt dependente de comenzile venite de la clienţi ♦ Puţine grupuri de modă au fabrici proprii în România, e vorba mai ales de mărcile de lux precum Moncler, Gucci, Prada şi LVMH (grupul care deţine Louis Vuitton).

Industria locală de producţie de textile, îmbrăcăminte şi în­călţăminte a raportat anul trecut 284 de insolvenţe, ceea ce înseamnă circa 5% din to­talul companiilor din eco­nomie care au in­trat în incapacitate de plată în 2021, ara­tă o analiză a companiei Coface. Numărul de insolvenţe a crescut faţă de 2020, iar sectorul de fabricare a modei a ajuns pe primul loc în eco­nomie în ceea ce priveşte companiile insovente raportat la 1.000 de firme active.

Astfel, „podiumul“ la nivelul anu­­lui trecut este ocupat de pro­ducţia de haine şi pantofi (54 de in­solveţe la mia de companii), de construcţii (34) şi HoReCa (30).

„În 2021, în top trei sectoare care au dat cele mai multe insolvenţe - şi mă­surăm acest lucru, ca să fim co­recţi, ca număr de insolvenţe la 1.000 de companii, deci luăm în consi­derare şi dimensiunea industriei - pe primul loc a fost domeniul textilelor, extrem de afectat de un retail slab în UE“, spune Eugen Anicescu, country manager, Coface România.