Smiley Camper, un business cu autorulote din Iaşi, a amenajat o autorulotă în parcarea Aeroportului Internaţional din Iaşi pentru mamele şi copiii care vin din Ucraina

Autor: Alexandra Matei 28.02.2022

► Autorulota din parcarea aeroportului este gândită ca un mini apartament, este dotată cu toate utilităţile necesare, cu paturi, canapele, duş, căldură şi zonă de bucătărie, iar organizaţiile implicate asigură toate consumabile necesare pentru mame şi copii – lapte, şerveţele, scutece.

Businessul Smiley Camper, controlat de antreprenorul Manole Zaharia din Iaşi, vine în ajutorul refugiaţilor care ajung în România pe Aeroportul Internaţional Iaşi, prin amplasarea unei autorulote în parcarea aeroportului, care este destinată mamelor cu copii mici.

Autorulota este dotată cu toate utilităţile necesare, inclusiv cu spaţii de dormit, dar şi cu diverse consumabile - lapte, şerveţele, scutece.

„Autorulota este gândită ca un mini apartament, este dotată cu toate utilităţile necesare, cu paturi, canapele, duş, căldură şi zonă de bucătărie. Organizaţiile implicate asigură toate consumabile necesare – lapte, şerveţele, scutece. Am văzut ieri pe Facebook o postare legată de situaţia din aeroport, am văzut că s-au adus lucruri necesare familiilor, că s-au amenajat zone pentru copii. M-am pus în situaţia celor care vin din Ucraina – să vii cu un copil mic şi să nu ai condiţii minime pentru o perioadă mai lungă. Văzând această postare, ne-a venit ideea aceasta”, a declarat pentru ZF Manole Zaharia, administratorul Smiley Camper.

În parcarea Aeroportului din Iaşi este, în momentul de faţă, o singură astfel de rulotă amenajată. Antreprenorul spune că este în discuţii cu Organizaţia Salvaţi Copiii, pentru a face acelaşi lucru şi la Vama Siret, întrucât acolo situaţia este mai complicată decât la Iaşi.

El menţionează că nu are o cifră exactă cu privire fluxul de refugiaţi care vin din Ucraina la Iaşi. Însă, începând de ieri, spune acesta, au apărut tot mai multe maşini înmatriculate în Ucraina în tot oraşul – pe stradă, la supermarketuri şi la pensiuni.

Autorulota amenajată în parcarea aeroportului a putut fi folosită de la începutul acestei zile, iar până acum, au fost două mame care au apelat la aceasta.

El consideră că această soluţie este un mare ajutor pentru ucrainenii cu copii mici, mai ales în contextul în care cei mai mulţi dintre ei aleg să nu părăsească aeroportul, de teamă să nu piardă zborurile viitoare.

„Oamenii nu vor să plece din aeroport, chiar dacă au posibilităţi de cazare, pentru că le este frică să nu piardă avionul, astfel că preferă să rămână cu bebeluşul în aeroport, pe scaun”, a detaliat Manole Zaharia.

Antreprenorul spune că, dacă va fi nevoie, va suplimenta numărul de autorulote de la aeroport.

Smiley Camper este un brand înfiinţat în urmă cu doi ani, iar acţionarii acestuia sunt Manole Zaharia, Cosmin Cuza şi Vergil Darie. Denumirea comercială a firmei sub care funcţionează acest brand este Grădina din Bucium SRL.

În prezent, compania deţine un număr de 12 autorulote şi are trei angajaţi.

În 2021, Grădina din Bucium SRL a avut o cifră de afaceri de circa 70.000 de euro, potrivit administratorului, în creştere cu peste 60% faţă de 2020.