Guvernul Finlandei a anunţat că va trimite arme în Ucraina. „Situaţia din Ucraina este extrem de dificilă din cauza atacului militar al Rusiei”

Autor: Andreea Tobias 28.02.2022

Finlanda va furniza Ucrainei 2.500 de puşti de asalt, 150.000 de gloanţe, 1.500 de lansatoare de rachete şi 70.000 de pachete de alimente, a anunţat luni guvernul finlandez într-un comunicat de presă.

„Situaţia din Ucraina este extrem de dificilă din cauza atacului militar al Rusiei şi există o nevoie imediată de (materiale) de apărare", se arată în comunicatul citat de CNN.

Finlanda a anunţat duminică faptul că va trimite în Ucraina veste antiglonţ, căşti şi echipamente de prim ajutor.

Reuters scrie că decizia reprezintă o schimbare majoră de politică pentru Finlanda, care şi-a menţinut până acum imaginea unei ţări nealiniate.

Potrivit unui sondaj recent, majoritatea finlandezilor sunt în favoarea aderării Finlandei la NATO. 53% dintre respondenţi sunt în favoarea aderării la NATO, 28% se opun şi 19% sunt indecişi.

Premierul Sanna Marin a spus că înţelege atitudinea finlandezilor faţă de aderarea la NATO: „înţeleg pe deplin că poziţiile finlandezilor se schimbă din cauza acţiunilor Rusiei. Mulţi dintre cei care s-au opus anterior aderării şi-au schimbat acum părerea în favoarea aderării”.