Compania de distribuţie şi logistică Aquila raportează un profit record de 68 mil. lei în 2021, în urcare cu 24% faţă de anul precedent. Acţiunile, pe plus

Autor: Roxana Rosu 01.03.2022

Compania de distribuţie şi logistică Aquila a înregistrat anul trecut un profit net de 68 milioane de lei, în creştere de 24%, fiind cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea firmei, în timp ce veniturile s-au majorat cu 13%, ajungând la 1,93 miliarde lei.

Avansul a fost susţinut mai ales de creşterea organică a zonei de distribuţie şi de achiziţionarea Trigor AVD, unul dintre primii jucători de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum din Republica Moldova.

Evoluţia pozitivă a vânzărilor prin canalul convenience (benzinării şi magazine de proximitate) a susţinut avansul vânzărilor, în contextul dezvoltării mobilităţii în 2021, faţă de 2020, când au existat mai multe restricţii anti-Covid-19.

„În 2021 am înregistrat cele mai bune rezultate din istoria noastră şi credem că strategia de a ne concentra pe extinderea rapidă pe piaţa de distribuţie a fost cea corectă. Profitul record de 68 milioane lei dovedeşte faptul că Aquila s-a adaptat rapid la mediul economic incert şi în schimbare din 2020 şi că am reuşit să valorificam aceste acţiuni în 2021. Vom continua strategia de extindere a afacerii noastre, aşa cum am  anuntat atunci când am listat Aquila Bursa de Valori Bucureşti şi ne vom strădui să aducem mai multă valoare acţionarilor noştri prin excelenţă operaţională, achiziţii cu valoare adăugată, branding şi tehnologie. 2022 este un alt an provocator, cu creşteri ale costurilor prin canalul de distribuţie. Acestea pot influenta rezultatul final, dar ne vom folosi experienţa pentru a atenua creşterile de preţ pentru clienţii noştri si pentru a proteja marjele”, a declarat Cătălin Vasile, CEO Aquila.

Distribuitorul a anunţat recent majorarea capitalului social cu suma de 150 mil. lei, reprezentând prime de emisiune, până la valoarea de 180 mil. lei. Operaţiunea se va realiza prin încorporarea parţială a primelor de emisiune, pentru susţinerea activităţii curente a companiei.

Aquila Part Prod este deţinută în proporţie de 33,33% de Alin Adrian Dociu, respectiv în proporţie de 33,33% de Constantin Cătălin Vasile, în timp ce alţi acţionari persoane fizice şi juridice deţin 33,34% din capitalul social.

Compania are 1 mld. lei capitalizare după ce acţiunile AQ au scăzut cu 10% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 17 mil. lei, arată datele BVB.