Ce înseamnă DEFCON şi ce presupune punerea în alertă a forţelor nucleare. Decizia care a adus panică în toată lumea, explicată

Autor: Andrei Şerbănescu 01.03.2022

Pe măsură ce trupele ruse îşi continuă invazia în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă sporită.

De când forţele militare ruse au început joi să invadeze Ucraina, Statele Unite şi aliaţii săi NATO au impus sancţiuni multiple ţării în speranţa de a detensiona invazia.

"(Vladimir) Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Şi acum el şi ţara lui vor suporta consecinţele", a spus Biden în timpul unui briefing de presă de vineri la Casa Albă, potrivit USA Today.

Ca răspuns la aceste sancţiuni economice şi „declaraţii agresive” ale puterilor NATO, Putin a declarat duminică că a ordonat ca forţele de descurajare nucleară ale ţării sale să intre în alertă şi le-a transmis înalţilor săi oficiali să fie pregătiţi pentru un „regim special de luptă”.

Dar ce este „descurajarea nucleară”? Iată ce ar trebui să ştim despre acest concept, precum şi despre capacităţile nucleare ale Rusiei şi ale aliaţilor NATO.
 

Ce este descurajarea nucleară?

Descurajarea nucleară este o ideologie care datează din timpul Războiului Rece, folosită pentru a preveni orice agresiune nucleară.

Pe măsură ce SUA şi Uniunea Sovietică au intensificat dezvoltarea de arme nucleare, SUA au adoptat o strategie de descurajare nucleară, mai precis, dacă Uniunea Sovietică sau orice naţiune ar încerca să atace, SUA ar răspunde rapid şi ar pune în aplicare un atac şi mai puternic, mecanism care poartă denumirea de Second Strike Capability.

Putin foloseşte aceeaşi strategie. Preşedintele rus a indicat că, dacă SUA şi alţi aliaţi NATO continuă să impună sancţiuni severe împotriva economiei ruse sau dacă încearcă să ajute forţele ucrainene, Rusia va fi pregătită să răspundă cu armament nuclear.

Putin a spus anterior că orice ţară care „ne împiedică” se va confrunta cu o serie de consecinţe fără precedent în istorie.
 

Ce este DEFCON?

Un acronim pentru Defense Ready Condition, DEFCON este ceea ce Pentagonul foloseşte pentru a indica nivelul de ameninţări cu care se confruntă ţara din partea altor naţiuni, ceea ce determină apoi pregătirea pentru orice răspuns potenţial.

Există cinci niveluri, de la DEFCON 1 la 5. DEFCON 5 este cea mai scăzută stare de pregătire, în timp ce DEFCON 1 este pregătirea maximă, ceea ce înseamnă că un război nuclear este pe cale să înceapă sau a început deja. Deşi speculaţiile abundă, oficialii nu afirmă niciodată public la ce nivel DEFCON se află ţara, din motive de securitate.

SUA nu a atins niciodată DEFCON 1. Se spune că cel mai înalt nivel atins de SUA este DEFCON 2, care se pare că a avut loc în timpul crizei rachetelor din Cuba. Deşi nu există o declaraţie oficială a statutului DEFCON al ţării, speculaţiile continuă să circule intens pe internet.

Rusia are propria versiune a DEFCON, deşi etapele sale nu sunt neclare. Dmitri Alperovitch, fondatorul Institutului Alperovitch pentru Studii de Securitate Cibernetică de la Universitatea Johns Hopkins şi fost director de tehnologie al grupului de securitate cibernetică CrowdStrike, a declarat într-un tweet că Rusia are patru niveluri. Ordinele lui Putin pun Rusia la nivelul Elevat, al doilea nivel similar cu cel al SUA.
 

Are NATO arme nucleare?

Fără îndoială, membrii NATO deţin arme nucleare, dar organizaţia spune că singurul scop al acestora este descurajarea. Aceste arme provin în principal din SUA, care deţine controlul deplin asupra oricăror arme desfăşurate în Europa.

„În cazul în care un adversar decide să atace NATO, el nu trebuie doar să se lupte cu procesul decizional al NATO, ci şi să emită o judecată cu privire la luarea deciziilor din partea liderilor Statelor Unite, Regatului Unit şi Franţei”, potrivit declaraţiilor oficiale NATO.

Cu toate acestea, un înalt oficial al Departamentului Apărării a declarat reporterilor, sub condiţia anonimatului, că Rusia nu este sub ameninţare din partea aliaţilor SUA şi NATO.