Gigantul Adidas suspendă parteneriatul cu Federaţia Rusă de Fotbal după invazia din Ucraina

Ziarul Financiar 01.03.2022

Adidas a realizat şi furnizat echipamentele echipei naţionale de fotbal a Rusiei, începând din 2008. Gigantul german de îmbrăcăminte sportivă a suspendat parteneriatul cu Federaţia Rusă de Fotbal, ca reacţie la cele mai recente reacţii la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

Gigantul german de îmbrăcăminte sportivă a servit ca producător de echipament al Rusiei, culminând cu realizarea echipamentelor pentru Cupa Mondială din Rusia, din 2018.

Germanii au întrerupt acordul cu echipa naţională rusă, pe măsură ce numărul morţilor creşte în Europa de Est.

Decizia Adidas vine după ce Manchester United a anunţat că a pus capăt contractului de 40 de milioane de lire sterline cu compania aeriană Aeroflot, deţinută de Rusia.

În declaraţia lor, cei de la Man Utd au spus: „În lumina evenimentelor din Ucraina, am retras drepturile de sponsorizare ale Aeroflot. Împărtăşim îngrijorarea fanilor noştri din întreaga lume şi transmitem condoleanţe celor afectaţi".

În altă ordine de idei, UEFA a mutat finala Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris şi, în acelaşi timp, a pus capăt parteneriatului de 34 de milioane de lire sterline pe sezon cu compania energetică rusă de stat Gazprom.

De asemenea, forul de conducere al fotbalului european a interzis echipelor ruseşti să participe la competiţiile de club, ceea ce a dus la eliminarea echipei Spartak Moscova din Europa League.

Ca răspuns, clubul din capitală a emis o declaraţie în care se arată astfel: „Spartak are milioane de fani nu doar în Rusia, ci în întreaga lume. Succesele şi eşecurile noastre aduc împreună oameni din zeci de ţări diferite.

Credem că sportul, chiar şi în cele mai dificile momente, ar trebui să aibă ca scop construirea de poduri, şi nu să le ardă. Suntem obligaţi să ne supunem unei decizii cu care nu suntem de acord.

Deocamdată, ne vom concentra pe competiţiile interne şi aşteptăm cu nerăbdare să obţinem rapid pacea de care toată lumea are nevoie."

După primele deliberări, FIFA a adoptat o poziţie dură şi prin interzicerea Rusiei de a participa la meciuri internaţionale, o sancţiune pe care o impun şi alte sporturi.

Într-o declaraţie se arată: "În urma deciziilor iniţiale adoptate de Consiliul FIFA şi de Comitetul Executiv al UEFA, care prevedeau adoptarea unor măsuri suplimentare, FIFA şi UEFA au decis astăzi împreună că toate echipele ruseşti, fie că este vorba de echipele naţionale reprezentative sau de club, vor fi suspendate de la participarea la competiţiile FIFA şi UEFA până la noi ordine.

Aceste decizii au fost adoptate astăzi (luni, n.r.) de Biroul Consiliului FIFA şi de Comitetul Executiv al UEFA, respectiv de cele mai înalte organisme de decizie ale celor două instituţii în astfel de chestiuni urgente.

„Fotbalul este pe deplin unit aici şi în deplină solidaritate cu toate persoanele afectate din Ucraina. Ambii preşedinţi speră că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi semnificativ şi rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate şi pace între oameni."

Între timp, Formula 1 a eliminat din calendar Marele Premiu al Rusiei din 2022 - care urma să aibă loc la Soci în septembrie.

Şi alte competiţii programate în viitorul apropiat în Rusia au fost anulate de către federaţiile internaţionale, printre sporturile afectate numărându-se baschetul, schiul, voleiul, rugby-ul dar şi altele.