Efectele războiului: s-a prelungit programul la centrele de transfuzie sanguină din România

Ziarul Financiar 01.03.2022

Programul la centrele de transfuzie sanguină din România s-a prelungit pentru a le permite românilor să doneze sânge pentru persoanele din Ucraina.

Autorităţile române au decis să prelungească programul de funcţionare de la toate centrele de transfuzie sanguină din România. Astfel, dacă până în prezent, recoltări de sânge se făceau doar până în jurul prânzului, de acum încolo donatorii vor fi primiţi până la ora 17.30.

Măsura a fost luată pentru a-i încuraja pe români să doneze sânge pentru spitalele din România şi pentru victimele războiului din Ucraina.

„Centrele de Transfuzie Sanguină din întreaga ţară îşi stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17.30. Vă aşteptăm să donaţi sânge pentru militarii şi cetăţenii răniţi în urma atacurilor Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Printr-un gest simplu puteţi ajuta la salvarea unei vieţi”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Autorităţile anunţă şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii.

„Dacă alegeţi să donaţi sânge, potrivit Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiţi odihniţi şi bine hidrataţi, să nu fumaţi cu o oră înainte de donare şi să nu consumaţi alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luaţi medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) şi să aveţi un act de identitate cu dumneavoastră. Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăşi 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 4 donări pe an pentru femei”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, prelungirea programului nu a produs încă efectele dorite. La Centrul de Transfuzii Sanguine din Galaţi au fost doar 100 de donatori în ultimele două zile deşi acţiunea a fost anunţată.

Potrivit reprezentanţilor centrului, doar pentru a acoperi necesarul de sânge al spitalelor din regiunea Galaţi este nevoie de minimum 80 de donatori în fiecare zi.