Primele două luni din 2022 pentru Bursa de Valori Bucureşti: 5 mld. euro s-au evaporat, scăderi de la 20% pentru Purcari la 11% pentru MedLife, 6% Conpet, 1% Banca Transilvania. Din cele 19 acţiuni ale BET, pe plus sunt doar trei

Autor: Liviu Popescu 02.03.2022

♦ BRD, cea mai performantă acţiune din BET în primele două luni, plus 12% pe o bursă în scădere cu aproape 3% ♦ Politica generoasă de dividende, catalizatorul creşterilor ♦ Sphera Group are 7%, iar Digi plus 1%.

În primele două luni din 2022 s-au evaporat  25 de miliarde de lei (5 mld. euro) din capitalizarea totală a companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, de la aproximativ 249 mld. lei la circa 224 mld. lei, în contextul unui început de an extrem de tensionat şi de volatil pentru bursele din toată lumea.

Şocul războiului din Ucraina i-a dat peste cap pe investitori, chiar şi pe cei din generaţia veche – de dinainte de criza COVID-19, dar în special pe cei care au descoperit tranzacţionarea la Bucureşti după sau în timpul stării de urgenţă din martie 2020, adică acei investitori formaţi pe canapea. Niciuna din cele două generaţii nu s-a confruntat până acum cu un război atât de aproape de graniţele României.

Din cele 19 acţiuni ale indicelui principal BET doar trei au fost pe plus în primele două luni din 2022, respectiv BRD (+12%), Sphera (7%) şi Digi Communications (1%), în timp ce restul de 17 au scăderi cuprinse între 20% pentru vinăriile Purcari, 16% pentru Transelectrica, la 11% pentru MedLife, 1% pentru Banca Transilvania. Spre comparaţie, indicele principal BET are minus 2,6%. „În primele două luni performanţa bursieră a emitenţilor a evoluat într-o paletă largă“, spune Aline Brendea, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction.