Analiză ZF: Marile fabrici din nordul ţării se confruntă cu deficit de personal şi au adus oameni din Sri Lanka. Pot deveni refugiaţii ucraineni o resursă valoroasă în fabricile româneşti?

Autori: Florentina Niţu , Mirabela Tiron , Cristina Roşca 02.03.2022

♦ ZF a stat de vorbă cu câteva dintre cele mai mari fabrici din nordul ţării, din Botoşani, Suceava, Maramureş sau Satu Mare, pentru a vedea cum se simte aproape de graniţă trecerea a zeci de mii de ucraineni prin România. Pot fi, dacă aleg să rămână, o resursă valoroasă în fabricile româneşti? Da, dar „trebuie să aşteptăm“, „e nevoie de stabilizarea situaţiei“, „suntem preocupaţi să îi ajutăm“, „mulţi dintre ei sunt doar în tranzit prin România“ au fost reacţiile oferite de managerii întrebaţi ieri de ZF. ♦ Aproximativ jumătate de milion de refugiaţi au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei de săptămâna trecută, iar Organizaţia Naţiunilor Unite se pregăteşte pentru până la 4 milioane de refugiaţi în următoarele zile şi săptămâni, scrie New York Times. ♦ Peste jumătate dintre refugiaţi au luat drumul Poloniei, ţară urmată de Ungaria, Republica Moldova şi România, iar una dintre întrebările care apar se referă la modul în care ucrainenii care pleacă din calea războiului pot deveni o resursă valoroasă pe piaţa muncii. ♦ Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat marţi, 1 martie, faptul că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul ţării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum nouă luni. ♦ „Este încă foarte devreme pentru a discuta despre angajarea refugiaţilor ucraineni. Cel mai important lucru pe care îl putem face este să le oferim sprijinul imediat de care au nevoie“, spune Sebastian Bobu, director executiv la Symmetrica, producător de pavele din Suceava, cu afaceri de circa 180 mil. lei, unul dintre cei mai mari 30 de jucători de pe piaţa locală a materialelor de construcţii.

 

 Aramis Invest din Baia Mare, cea mai mare fabrică din Maramureş: Avem nevoie de încă 300 de angajaţi. Suntem dispuşi să angajăm refugiaţi, dar vrem să vedem că se stabilizează totul

Aramis Invest, cel mai mare exportator din industria mobilei, una dintre cele mai mari 20 de companii antre­prenoriale din România are nevoie de încă 300 de oameni în fabrica de mobilă din Baia Mare, iar una dintre soluţii poate fi angajarea de cetăţeni din Ucraina. „Suntem dispuşi să angajăm refugiaţi dacă se doreşte acest lucru. Acum am adus 100 de oameni din Sri Lanka, le-am asigurat cazare la pensiunile şi apartamentele din Baia Mare. Vrem să vedem că se stabilizează totul. O parte din refugiaţi vor să plece spre Polonia, Cehia. Acum ne concentrăm să îi ajutăm cum putem, vom dona 300 de saltele“, a spus Alexandru Griguţă, CEO al Aramis Invest, cel mai mare producător local de mobilă, controlat de antreprenorii locali Vladimir Iacob şi Marius Şelescu.