Bursele lumii au intrat într-o perioadă de turbulenţe: Wall Street are minus 9% de la începutul lui 2022. Petrolul, plus 28%

Autor: Eduard Ivanovici 02.03.2022

Principalii indici bursieri la nivel mondial au început anul 2022 cu o serie semnificativă de pierderi, înregistrându-se în primele două luni ale anului scăderi cuprinse între 4,1% şi 12%, conform Bloomberg.

Cel mai mare declin a fost înregistrat de Nasdaq, indicele american al marilor companii tech, care a suferit în perioada ianuarie-februarie o scădere de 12,1%. În medie, evoluţia principalilor trei indici de pe Wall Street este de minus 9% în 2022.

La polul opus, preţul petrolului a crescut în acelaşi interval de timp cu 28,2%, dinamica venind pe fondul tensiu­nilor şi, ulterior, al conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina.

Aurul a crescut, totodată, cu 4,13%, metalul preţios fiind considerat un activ de refugiu în perioade marcate de crize sau incertitudini la nivel mondial. În Europa, indicele Stoxx 600, care monitorizează activitatea a 600 de companii din Norvegia, Germania, Austria şi Belgia, a scăzut cu 7,1% în primele două luni ale anului.

Bursa londoneză – reprezentată de indicele FTSE 100 – a crescut cu 1%, spre deosebire de majoritatea pieţelor europene.

În Asia, indicii Shanghai Composite şi Nikkei 225 din Japonia s-au depreciat cu 4,5%, respectiv 6,6%. Bitcoin, care a avut un grad tot mai mare de corelare cu bursele americane, a scăzut cu aproape 7%.