Afaceri de la Zero. Dindar Bactali, un fost bancher, a investit 150.000 de euro în Little Chalet Măgura, o unitate de cazare din judeţul Braşov, şi aşteaptă un grad mediu de ocupare de 50%

Autor: Miruna Diaconu 02.03.2022

♦ Proiectul a început încă din 2019, dar ideea iniţială era să fie o casă de vacanţă pentru familie, însă planurile s-au schimbat şi Little Chalet Măgura a intrat în circuitul turistic la începutul anului trecut.

Dindar Bactali, un fost bancher, a investit circa 150.000 de euro pentru a porni Little Chalet Măgura, o unitate de cazare aflată în satul Măgura din judeţul Braşov. Cabana a fost introdusă în circuitul turistic în urmă cu un an, având în primul an de activitate un grad mediu de ocupare de circa 50%.

Povestea unităţii de cazare a început încă din 2019, când antreprenorul a luat decizia de a-şi construi o casă de vacanţă în satul Măgura, unde timp de zece ani şi-a tot petrecut concediile.

„Odată ce am scăpat de munca într-o corporaţie din sistemul bancar, am decis să facem ceva, ce anume nu am ştiut, am fost acolo şi am zis să încercăm să ne construim ceva pentru noi. În momentul în care am început să construim au apărut şi impedimentele care ţin de zonă, fiind undeva departe de drumul principal, ceea ce a fost dificil“, spune Dindar Bactali.

Terenul a fost cumpărat în 2019, atunci când a şi început construcţia cabanei. Antreprenorul a ales să construiască o casă în stil rustic, pentru a fi în concordanţă cu peisajul din zona respectivă. „Mult var şi ciment nu s-ar preta locului.“

Construcţia a fost finalizată la sfârşitului anului 2020, iar cabana a intrat în circuitul turistic în luna februarie a anului 2021. Cele mai mari provocări pe care le-a întâmpinat antreprenorul în construcţia cabanei au ţinut de infrastructură, mai ales pe partea de transport al materialelor. Nefiind un drum de acces până la cabană, transportul materialelor de construcţii a fost dificil de făcut în anumite momente, ceea ce a crescut considerabil costul investiţiei.

„Am investit 150.000 de euro, fiind inclus şi costul terenului. Provocarea cea mai mare a fost transportul materialelor, nu avem un drum de acces şi am căutat unul adecvat, cel pe care l-am găsit a necesitat un efort mare fizic, dar şi financiar. Am fost nevoiţi să transportăm cu tractorul, chiar şi cu măgarul“, spune antreprenorul

Primul an de activitate a fost unul bun, este de părere Dindar Bactali, iar gradul mediu de ocupare pe timpul verii a fost de circa 70%, iar în restul anului fiind în jur de aproape 40%. Cabana are o capacitate de cazare de şase persoane, iar închirierea se face integral, costul fiind de circa 950 lei pe noapte.

„Din punctul meu de vedere, a fost un an foarte bun, neavând experienţă în acest domeniu, nu am făcut nicio acţiune specială de marketing, nu am investit niciun ban în această direcţie, doar am listat unitatea de cazare pe două platforme, care ne-au adus clienţi. Suntem pe iTurist, care se adresează mai mult turiştilor interni, şi pe Airbnb, pentru extern“, explică el. Miruna Diaconu

Pentru moment, antreprenorul nu plănuieşte să listeze unitatea şi pe alte platforme, pentru că îşi doreşte să poată face o selecţie a turiştilor care sosesc la Little Chalet Măgura.

Dindar Bactali este optimist cu privire la acest an şi se aşteaptă la un grad mediu de ocupare de 50%. Cu privire la investiţii viitoare, el spune că pe terenul care se află actuala cabană ar mai putea fi construite încă două unităţi de cazare, dar mai mici.

„Rămâne de văzut pentru că logistica este dificilă, cu bunăvoinţa vecinilor am primit un loc de parcare pentru două maşini, zona nu permite mai mult de două maşini în zona respectivă. Cabanele vor fi mai mici, dar vor avea aceleaşi condiţii de locuit. Cred că investiţia în acestea ar ajunge la circa 30.000 euro“, explică el.

Antreprenorul precizează faptul că au existat cereri pentru instalarea unui ciubăr, însă infrastructura locală nu permite acest lucru, în sensul în care nu există suficientă apă în zonă pentru a putea exista facilităţi precum aceasta.

Dindar Bactali se aşteaptă ca investiţia să fie amortizată în decurs de cinci ani.

 

Cabana are o capacitate de cazare de şase persoane, iar închirierea se face integral, costul fiind de circa 950 lei pe noapte.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.