Creşterea PIB, prognozată la 4 – 5% anul acesta, va fi încetinită, spun economiştii, care se feresc să facă prognoze noi

Autor: Adelina Mihai 02.03.2022

România a intrat într-o perioadă de turbulenţe care ne va afecta în următorii 5-10 ani Investitorii străini vor fi mai reticenţi la noile investiţii din România Cheltuielile bugetare vor creşte: deja preşedintele Iohannis a cerut o creştere a cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5% din PIB Există şi oportunităţi: valorificarea portului Constanţa, creşterea industriei de armament, autonomia energetică şi exporturile de alimente.

Economia României va intra într-o perioadă de impredictibilitate pentru o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruseşti în Ucraina, iar această incertitudine va mânca din creşterea economică a României, estimată la 4,3% de către Comisia de Prognoză pentru acest an. România, ca parte a unei economii globale, va fi afectată de criza din Ucraina, chiar dacă, aparent, PIB-ul nu va fi puternic influenţat.

„Deocamdată nu avem motive ca să spunem că vom avea un PIB mai mic decât cel la care ne gândim, adică cel cu o creştere în jur de 4-5%. Eu nu văd motive deocamdată, văd doar necesitatea ca unele măsuri pe care guvernul le ia să fie puse rapid în aplicare“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.