Ce investitori au câştigat şi care au pierdut până acum din războiul din Ucraina. Rheinmetall, un grup german care produce vehicule de luptă blindate, are un raliu de 60% la Bursa de la Frankfurt în câteva zile

Autor: Eduard Ivanovici 03.03.2022

♦ Creşteri cuprinse între 18% şi 43% pe alte mari companii de apărare.

Acţiunile Rheinmetall, un producător german de vehicule de luptă blindate listat pe bursa din Frankfurt, înregistrează o creştere  de 60% în ultima săptămână, conform Yahoo Finance.

Evoluţia are loc pe fondul escaladării conflictului armat ruso-ucrainean şi răspunsurilor oferte în acest sens de către statele vestice. De la începutul anului, compania din Düsseldorf – înfiinţată în 1889 – aproape şi-a dublat valoarea de piaţă, de la 3,73 miliarde de euro la 6,86 miliarde de euro, reprezentând o creştere de aproape 85%. Recent, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat o creştere de circa 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare ale Berlinului în acest an, explicând că „nu există alt răspuns la agresiunea lui Putin”. Aşadar, Germania va cheltui peste 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, prag cerut îndelung de NATO şi fostul preşedinte american Donald Trump. 

Printr-o decizie istorică, principala economie europeană a renunţat astfel la pacifismul impus după al Doilea Război Mondial.  Între timp, acţiunile grupului britanic BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Europa, sunt pe plus cu 34% de la începutul anului.

Compania are o capitalizare de 23,3 miliarde de euro. Gigantul american Raytheon Technologies, producătorul rachetelor antiaeriene Stinger, promise Ucrainei de către Germania, înregistrează o creştere de 18% în 2022, fără a lua în calcul dinamica şedinţei de tranzacţionare din 2 martie. Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-35 fighter, este pe plus cu 28% în acelaşi interval de timp. Acţiunile Northrop Grumman, principalul producător de drone de atac şi monitorizare, s-au apreciat cu 18% anul acesta.

De asemenea, se pot observa evoluţii puternice pe compania franceză de apărare Thales (Ă43% în 2022) şi grupul industrial italian Leonardo SpA (Ă29%).