Război în Ucraina. Ce se întâmplă cu ALRO, TMK, Lukoil şi Gazprom, companii care au afaceri de 15 mld. lei şi 8.000 de angajaţi în România. „Măsurile pe care le luăm trebuie să fie împotriva ruşilor, nu a noastră. Noi avem nevoie de activitate economică. Trebuie să fim deştepţi. Englezii închid Chelsea?”

Ziarul Financiar 03.03.2022

Alro (Slatina), TMK (Reşiţa şi Slatina), Lukoil (Prahova) şi Gazprom (Bucureşti) sunt cele mai mari firme controlate de ruşi în România, cu afaceri totale de 15 mld. lei în 2020 şi 8.000 de angajaţi. În contextul ruperii economiei ruseşti de Occident ca urmare a sancţiunilor aplicate, se pune întrebarea: ce va fi cu aceste firme în România, al căror impact în business e semnificativ? Alro, cu 3.200 de angajaţi la Slatina, este unul dintre marii angajatori din sudul ţării, iar Lukoil este al treilea jucător pe piaţa de combustibil din România, cu 300 de benzinării.

„Măsurile pe care le luăm în legătură cu aceste întreprinderi trebuie să fie împotriva ruşilor, nu a noastră. Noi avem nevoie de activitate economică aici. Trebuie să fim deştepţi şi să luăm măsuri care să nu ne afecteze pe noi. Englezii închid Chelsea (club de fotbal deţinut de miliardarul rus Roman Abramovich – n.red.)? Chelsea e a englezilor, e un club vechi de sute de ani. Trebuie să fim deştepţi“, a spus Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.