Electrolux, cu o fabrică de aragazuri la Satu Mare, privind angajarea de refugiaţi din Ucraina: Contribuim la facilitarea de adăpost, hrană, îmbrăcăminte. Dacă vor apărea alte nevoi, vom analiza

Autor: Cristina Roşca 03.03.2022

Grupul suedez Electrolux, ce deţine o fabrică la Satu Mare, în nordul ţării, lângă graniţa cu Ucraina, spune că îşi concentrează atenţia pe a oferi ajutor umanitar oamenilor afectaţi de războiul iniţiat de Rusia. Afirmaţiile oficialilor Electrolux vin la solicitarea ZF care a încercat în ultimele zile să vadă dacă cele mai mari fabrici din nordul ţării, din judeţe precum Botoşani, Suceava, Maramureş sau Satu-Mare, au schimbat ceva în politica de angajare ţinând cont că în apropiere, la graniţă, zecii de mii de refugiaţi ucraineni intră în România.

„Electrolux România este foarte preocupată de situaţia geopolitică actuală şi de momentele grele cauzate de invazia poporului ucrainean. Ultimii ani ne-au învăţat pe toţi cât de importantă este solidaritatea şi cum ea poate face o diferenţă reală în lume”, spun reprezentanţii companiei.

Ei anunţă că donează 500.000 de euro Crucii Roşii, iar toţi angajaţii Electrolux din întreaga lume, inclusiv echipele locale din România, pot dona organizaţiei, donaţiile fiind utilizate în principal pentru hrană, apă şi adăpost, sprijinind persoanele aflate în nevoie, din şi în apropierea Ucrainei.

„În ceea ce priveşte posibilitatea de a oferi refugiaţilor ucraineni oportunităţi de angajare, deocamdată urmărim îndeaproape evoluţia situaţiei şi ne concentrăm pe satisfacerea principalelor nevoi ale acestora, contribuind la facilitarea de adăpost, hrană, îmbrăcăminte, condiţii de siguranţă, până când situaţia din Ucraina se va stabiliza. În timp, dacă vom identifica şi alte nevoi importante cărora Electrolux România le poate răspunde, atunci le vom analiza şi vom lua măsuri.”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în România au intrat până pe 2 martie, la ora 8:00 dimineaţa, 118.461 de refugiaţi ucraineni, dintre care 46.000 de persoane au rămas aici. Dintre cei care au rămas în România, 18.000 sunt minori. Numărul este aşteptat să crească. Deja circa 1 milion de ucraineni au fugit din calea războiului, iar estimările sunt că numărul total va ajunge la 4 milioane de persoane.

Grupul suedez Electrolux are pe piaţa locală atât operaţiuni de import şi distribuţie, cât şi de producţie, la Satu Mare. În fabrica locală sunt realizate plite şi aragazuri. Pe piaţa din România suedezii au însă şi alte bunuri, aduse din celelalte fabrici ale grupului. Tot businessul este operat pe o singură entitate juridică ce a avut afaceri de 834 milioane lei în 2020, plus 12%.

Businessul companiei se află pe un trend ascendent începând cu 2016, cifra de afaceri dublându-se în perioada 2015 – 2020. În aceeaşi perioadă, numărul de salariaţi a crescut cu circa 150, la peste 900.

Unitatea de producţie din Satu Mare, care are o istorie de peste un secol, realiza înainte de a intra în portofoliul suedezilor aragazuri sub brandul Samus, iar după preluare Electrolux a renunţat la brandul local pentru a produce sub mărcile grupului. În 1997, anul preluării, fabrica număra circa 2.300 de angajaţi.