Ce simte poporul rus în faţa greutăţilor pe care le-a adus brusc şi brutal războiul? Resemnare

Autor: Bogdan Cojocaru 04.03.2022

Consumatorii ruşi sunt mai mult resemnaţi decât panicaţi, deoarece sunt forţaţi să se adapteze la un nou mod de viaţă într-o economie pe care restul lumii încearcă să o devasteze financiar ca pedeapsă aplicată lui Putin pentru invadarea Ucrainei, scrie Bloomberg.

Aceasta este noua realitate după o săptămână în care rubla s-a prăbuşit, inflaţia şi ratele dobânzilor au crescut şi furnizorii străini de orice, de la alimente până la maşini şi pantofi sport de firmă, au promis că nu mai fac afaceri în Rusia sau că cel puţin opresc livrările. Pe lângă sancţiunile americane şi europene, şapte dintre cele mai mari bănci ale Rusiei sunt acum excluse din sistemul internaţional de mesagerie SWIFT. Cu toate acestea, mulţi ruşi, care au văzut numeroase crize bancare şi de lichiditate în ultimele trei decenii, privesc greutăţile în creştere şi care par să nu se mai oprească cu fatalism.

Controalele de capital, ratele mai mari ale dobânzilor şi alte măsuri de urgenţă au ajutat deja la încetinirea unei hemoragii bancare care a secat sistemul de aproximativ 14 miliarde de dolari într-o singură zi.

„Oricât de ciudat sună, în general nu există panică la magazine sau la bancomate“, a spus Elmira, 48 de ani, care lucrează în educaţie în Ufa, în regiunea Urali.

„În mod clar, nu există o soluţie uşoară, dar nu mă grăbeam să alerg şi să cumpăr euro sau dolari sau să cumpăr ceva doar pentru a cheltui bani“, a spus ea. Rezistenţa gospodăriilor este crucială pentru economia Rusiei, care se bazează pe cheltuielile de consum pentru mai mult de jumătate din întreaga activitate. Banca centrală a dat ordin pentru executarea unei serii de măsuri pentru a preveni colapsul bancar, de la mai mult decât dublarea ratei dobânzii cheie la 20% într-o mişcare disperată până la îngheţarea tranzacţiilor locale cu acţiuni începând de vineri.

De asemenea, Rusia a interzis temporar străinilor să vândă activele ruseşti şi a ordonat exportatorilor să schimbe în ruble 80% din câştigurile lor în valută. Cu toate acestea, acţiunile de protecţie au un preţ. Economia Rusiei s-ar putea micşora cu 3%-5%, presupunând că exporturile de energie sunt lăsate să continue, potrivit economistului rus de la Citigroup Ivan Ceakarov. Întreruperea aprovizionării va avea un impact şi mai mare asupra inflaţiei decât devalorizarea rublei, a spus el.