Vladimir Putin îi spune lui Mohammed bin Salman din Arabia Saudită că este inacceptabil să politizeze energia

Autor: Alex Ciutacu 03.03.2022

Vladimir Putin a discutat la telefon cu Mohammed bin Salman, Prinţul Coroanei din Arabia Saudită, joi, încercând să întreţină o alianţă geopolitică în contextul în care sancţiunile Occidentului afectează economia Rusiei, potrivit Bloomberg.

Invazia condusă de Putin în Ucraina a lăsat economia Rusiei mai izolată decât oricând în ultimele decenii, cu multe dintre băncile ruseşti lăsate pe dinafara sistemului financiar global şi cu traderi care sunt reticenţi în a gestiona transporturile de petrol ale Kremlinului.

Cartelul OPECĂ, condus de Arabia Saudită şi Rusia, a ignorat în mare parte criza din ce în ce mai puternică generată de invadarea Ucrainei, însă alianţa se confruntă cu o presiune în creştere pentru a majora producţia, într-o mutare menită să domolească preţurile la petrol. Totuşi, o astfel de mutare ar putea crea tensiuni între Rusia şi Arabia Saudită.

„Putin a insistat că este inacceptabil să politizăm probleme care ţin de furnizarea de energie pe plan global”, potrivit unei declaraţii lansate de Kremlin.