ZF Private Health, proiect ZF în parteneriat cu Banca Transilvania şi Regina Maria. Niculae Popescu, Uromed din Prahova, o investiţie de 6 mil. euro: Vom recupera investiţia în zece ani. O treime din venituri vine de la Casa de Sănătate

Autor: Mirabela Tiron 04.03.2022

Fluctuaţia şi migraţia medicilor este mare între clinici, dar mai mult fac prestaţii de tip diagnostic decât chirurgical La conceptul de one day surgery (intervenţii pe internare de o zi) am aderat de când am făcut studiul de fezabilitate al spitalului.

Spitalul Uromed, din comuna Pauleşti (judeţul Prahova), înfiinţat în 2018 de o familie de medici în ur­ma unei investiţii totale de 6 milioane de euro, îşi asigură o treime din veni­turi din contractul cu Casa de Sănătate.

„Din momentul în care a venit Revoluţia şi am liberalizat activitatea medicală cred că am avut printre pri­me­le două cabinete individuale în­fiin­ţate în Ploieşti, un cabinet de uro­lo­gie şi ecografie. Copiii mei sunt me­dici, soţia la fel. Activitatea a devenit un centru medical ce a exersat uro­lo­gia, ecografia, cardiologia, activitatea a crescut şi am simţit nevoia să de­pă­şim această etapă. Am început să gân­desc şi să proiectez acest spital cu arhi­tecţi din Ploieşti şi uşor a apărut pro­iectul avizat în 2018“, a declarat me­dicul urolog Niculae Popescu, fon­da­torul spitalului Uromed, în cadrul emi­siunii ZF Private Health, proiect realizat de ZF în parteneriat cu Ban­ca Transilvania şi Regina Maria.


ZF Private Health

Un proiect realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.


Spitalul este amplasat în comuna Păuleşti, lângă Ploieşti, şi are o capa­ci­tate de 100 de paturi. „Am făcut spi­talul aici pentru că avem un cadru na­tural bogat, zonă de parcare, cu toate utilităţile, astfel încât să se lu­creze eficient. Este un spital înfiinţat re­cent, suntem mulţumiţi de rezul­ta­te, numărul consultaţiilor şi al explo­ră­rilor a crescut. Am ajuns anul tre­cut să avem 150 de intervenţii chirur­gi­cale şi 100 de intervenţii de aparat uri­nar.“ Medicul Niculae Popescu spu­ne că estimează că va recupera in­vestiţia de 6 milioane de euro în 10 ani. „Eu sunt optimist pentru că fac so­cotelile de la ce am realizat până acum, dacă evoluăm cum ne dorim, amor­tizăm chiar mai repede.“

El mai precizează că fondurile pen­tru investiţie au fost obţinute lent, prin aportul firmei, dar şi prin faptul că este o afacere de familie.  „Copiii mei au lucrat în străinătate şi acum lu­crează. Fiica mea este radiolog în SUA, băiatul medic urolog în Frank­furt. Din momentul în care am decis să facem acest spital am obţinut credite bancare de investiţii. Avem o echipă de 17 medici cu care colaborăm în am­bu­latoriul de specialitate şi pe sălile de operaţie, avem asistente medicale. În total avem 60 de angajaţi.“

O treime din veniturile spitalului este generată de contractul cu Casa de Sănătate, potrivit fondatorului. „Anul trecut am reuşit să obţinem con­­tract cu casa pe ambulatoriu şi spi­ta­lizarea de zi. (…) Ne ferim de chi­rurgia cu spitalizare de lungă du­rată, nu am reuşit să obţinem contract cu casa pe spitalizarea continuă. Vrem să îmbunătăţim activitatea de ex­plorare a pacientului în ambula­to­riu, pe partea de imagistică, am tem­po­rizat investiţiile în această zonă.“ Scopul este să dezvoltăm un centru în care activitatea chirurgicală să expan­de­ze, să aducem tot mai mulţi colegi pe o paletă mare de operaţii, vrem să facem şi chirurgia mare, cu spitalizare de lungă durată, a precizat medicul.

„Am avut afaceri în creştere, nu am definitivat bugetul, nu ştim ce in­vestiţii vom face. Nu avem încă atinsă ţin­ta de activitate medicală, spitalul are posibilităţi de şase ori mai mari decât acum.“

Spitalul Uromed lucrează şi cu mulţi medici colaboratori.

„Fluctuaţia şi migraţia medicilor sunt mari între clinici, dar mai mult fac prestaţii de tip diagnostic decât chi­rur­gical. Dacă fac prestaţii chi­rur­gi­cale între clinici au un mare dez­avantaj că nu pot urmări pacienţii şi nu îşi pot dezvolta baza de experienţă dacă nu urmăresc cazuri operate.“

Medicul mai adaugă că provocarea este că trebuie să aducă medici tineri să crească baza profesională a spitalului.

„Băiatul meu care profesa urologia în Frankfurt a venit acasă, mai sunt colegi ai lui  care ar dori să se întoarcă în ţară. Ne bazăm şi pe alţi specialişti“

În cadrul spitalului  se fac intervenţii chirurgicale cu internare de o zi, fiind promovat şi pe siteâul spitalului conceptul de one day surgery.

„La conceptul de one day surgery am aderat de când am făcut studiul de fezabilitate al spitalului, este un concept modern, care se practică în Occident. În Franţa, din totalul operaţiilor, 40% sunt one day surgery (intervenţii chirurgicale cu internare de o zi). Chirurgia oftalmologică, ORL se încadrează foarte bine aici, la fel urologia este o specialitate care practică această chirugie simplă, datorită metodelor moderne de chirurgie. Incusiv chirurgia aparatului urinar înalt se încadrează în acest tip de chirurgie, pacientul părăseşte spitalul în aceiaşi zi“

Piaţa serviciilor medicale private a crescut de la un an la altul şi a depăşit 7 miliarde de lei, cei mai mari jucători fiind Regina Maria, MedLife, Medicover şi Sanador, care au investit constant în dezvoltare.