ZF Live. Bogdan Pleşuvescu, CEO al Victoriabank din Republica Moldova: „În ultimii ani, mai ales urmare a şocului care a fost pe embargoul pus de Rusia pe produsele moldoveneşti, foarte multe businessuri şi foarte mulţi antreprenori au înţeles că se poate repeta această problemă şi a fost o schimbare, o reorganizare şi reorientare către zona UE.“

Autor: Ramona Cornea 04.03.2022

Bogdan Pleşuvescu, CEO al Victoriabank, afirmă că în Republica Moldova mediul de afaceri, cel bancar şi populaţia nu au început să se alarmeze, atmosfera este una calmă, de „business as usual“.

„Atmosfera este una calmă, de business as usual. Nu am întâmpinat până acum niciun fel de întrerupere. Nu este nimic special. În ultimii ani, mai ales urmare a şocului care a fost pe embargoul pus de Rusia pe produsele moldoveneşti, foarte multe businessuri şi foarte mulţi antreprenori au înţeles că se poate repeta această problemă şi a fost o schimbare, o reorganizare şi reorientare către zona UE. Statisticile la nivelul anului 2021 arată că Rusia este a treia economie după România şi Germania, ca nivel al schimburilor econo­mice între Moldova şi Rusia, circa 9,26% este dependenţa faţă de economia Rusiei. Impactul nu este atât de mare pentru că antreprenorii au găsit o cale de diversificare a importurilor şi exporturilor“, a declarat Bogdan Pleşuvescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Frica s-a manifestat joi şi vineri în rândul populaţiei din Republica Moldova, după ce a izbucnit conflictul, dar ieri şi astăzi Bogdan Pleşuvescu observă că lucrurile s-au mai liniştit.

„A fost o încercare de adăpostire şi o reacţie normală a unor oameni. Cei care iniţial şi-au retras banii au început să îi aducă înapoi“. În sistemul bancar au fost zile de incertitudine legată de faptul că nu se ştia care va fi nivelul sancţiunilor care vor fi impuse Rusiei, mai spune el.