Miliardarii ruşi au pierdut deja 80 de miliarde de dolari în ultimele săptămâni, iar pierderile vor creşte

Autor: Dorin Oancea 03.03.2022

Miliardarii ruşi de top au pierdut peste 80 de miliarde de dolari din avere în ultimele săptămâni, şi pierderile se vor amplifica, pe măsură ce sancţiunile şi confiscările încep să se facă simţite, scrie CNBC.

Turbulenţele economice legate de invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina au şters aproximativ o treime din averea celor mai bogaţi 20 de miliardari din Rusia în ultimele săptămâni, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Impactul sancţiunilor asupra oligarhilor, împreună cu prăbuşirea rublei şi a economiei ruseşti şi cu indignarea globală cu privire la Ucraina, au adus rapid sfârşitul unei ere pentru o întreagă elită rusă din întreaga lume.

Două superiahturi au fost deja confiscate în ultima zi - Dilbal al lui Alisher Usmanov şi Amore Velo al lui Igor Sechin. Miniştrii britanici cer confiscarea proprietăţilor ruseşti din Marea Britanie şi a fost creat un nou grup operativ global pentru a vâna şi confisca bunurile ruşilor sancţionaţi.

Impactul financiar ar putea fi abia la început, potrivit experţilor ruşi. Usmanov, care a fost sancţionat luni de UE şi care ar putea figura pe o viitoare listă americană, potrivit rapoartelor, şi-a văzut averea scăzând cu 1,7 miliarde de dolari, la 19,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Cel mai bogat om din Rusia de pe listă, Vladimir Potanin, care nu a fost sancţionat, a înregistrat o pierdere de mai puţin de un sfert din averea sa, până la 25 de miliarde de dolari.

Alţii şi-au văzut averile reduse la jumătate. Cel mai mare perdant în dolari este Gennady Timchenko, care controlează Volga Group şi care şi-a văzut averea scăzând de la 22 de miliarde de dolari la 11 miliarde de dolari. Leonid Mikhelson, CEO al companiei ruseşti de gaze Novatek, a pierdut 10,5 miliarde de dolari, rămânând cu 22 de miliarde de dolari.

Printre alţi mari perdanţi se numără Alexei Mordashov, un magnat rus al mineritului, care a fost sancţionat de UE şi şi-a văzut averea scăzând cu 5,6 miliarde de dolari, ajungând la 22 de miliarde de dolari. Potrivit Forbes, cel puţin 12 ruşi au ieşit de pe lista miliardarilor în ultimele săptămâni.