Scădere abruptă la debut pentru Bursa de la Bucureşti: Minus 2,3% pentru indicele BET. Banca Transilvania scade cu 4%, MedLife cu 6%, TeraPlast cu 5%, Alro cu 6%

Autor: Eduard Ivanovici 04.03.2022

BET, indicele de referinţă al bursei locale, scădea cu 2,3% la ora 10:15, în timp ce BETAeRO afişa un declin de 2,65%, evoluţii venite pe fondul temerilor legate de războiul ruso-ucrainean şi răspunsurile oferite în acest sens de liderii statelor vestice.

În primele 15 minute ale sesiunii Bursei de Valori Bucureşti din 4 martie se tranzacţionau 5,2 milioane de lei în acţiuni şi 25,5 milioane de lei în obligaţiuni, potrivit datelor BVB.

Din indicele principal, acţiunile producătorului de aluminiu Alro (ALR) şi operatorului privat de sănătate MedLife (M) se depreciau cu 6%, urmaţi de producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (TRP), cu minus 5%, şi Banca Transilvania (TLV), cu o scădere de 4%.

Indicii BET şi BETAeRO înregistrează declinuri de 10%, respectiv 12% de la începutul anului.

Pe Wall Street, unde şedinţa de tranzacţionare începe la 16:30, ora României, indicii Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite au scăzut ieri cu 0,3%, 0,5%, respectiv 1,56%.

În Statele Unite, investitorii anticipează intens schimbarea politicii monetare a Rezervei Federale, care au putea majora ratele dobânzilor încă de luna aceasta.