Cristian Popa, BNR: Nicio bancă din România nu are participaţii directe de capital cu origine rusească. Au existat încercări ale băncilor ruseşti de a intra pe piaţa locală, dar deciziile inspirate ale BNR şi statului menţin acum sistemul bancar fără riscuri suplimentare

Autor: Cristina Bellu 04.03.2022

Cristian Popa, membru în consiliu de administraţie al BNR, apreciază că în România nu există bănci care să aibă participaţii directe de capital cu origine rusească. Totodată, nu există credite acordate către rezidenţii ruşi, iar depozitele atrase de la aceştia ating o valoare modică.

“Nicio bancă din România nu are participaţii directe de capital cu origine rusească şi nu există credite în sold acordate către rezidenţii ruşi, iar depozitele atrase de la aceştia se ridică la o valoare modică”, spune Cristian Popa într-o postare pe reţeaua socială de business LinkedIN.  

În cea ce priveşte expunerile instituţilor de credit din România faţă de companiile autohtone cu capital rusesc, Cristian Popa spune că acestea sunt foarte reduse, nefiind identificate vulnerabilitati directe ce ar putea afecta băncile româneşti.

El menţionează că în trecut au existat încercări ale băncilor ruseşti de a intra pe piaţa locală, dar normele de prudenţă ale băncii centrale în paralel cu cele ale statului au făcut ca acest lucru să nu se întâmple.

“În trecut, au existat incercari ale bancilor rusesti de a intra pe piata romaneasca, insa normele stricte de prudenta ale BNR alaturi de intelepciunea organelor de conducere au dus la deciziile inspirate luate la acel moment ce mentin acum sistemul bancar romanesc fara riscuri suplimentare”, spune Cristian Popa.

În România, ponderea activelor băncilor cu capital străin a coborât pe parcursul anului 2021 sub 70%, ajungând la finalul anului 2021 la 68,2%. Activele la nivelul sistemu­lui bancar au urcat în 2021 până la 639,7 mld. lei, în creştere cu 79,6 mld. lei, respectiv cu 14,2% faţă de nivelul de la final de 2020. Comparativ, la finalul anului 2020 activele băncilor cu capital străin aveau o pondere de 70,5% din total active.

Cea mai mare parte a sistemului ban­car românesc este deţinută de ca­pi­­­talul străin, iar cele mai mari de­ţi­neri sunt înregistrate de grupurile finan­cia­re din Austria, Franţa, Italia, Olanda şi Grecia.