Zdenek Romanek are avizul BNR să preia oficial mandatul de CEO al Raiffeisen Bank Romania

Autor: Claudia Medrega 04.03.2022

Zdenek Romanek a fost autorizat de Banca Naţională a României (BNR) şi a preluat astfel oficial mandatul de preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank.

În noiembrie 2021, în urma unui proces de selecţie internaţional, grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) l-a desemnat pe cehul Zdenek Romanek pentru preluarea funcţiei de CEO al Raiffeisen Bank Romania.

Romanek s-a alăturat echipei Raiffeisen Bank de la 1 februarie 2022 şi preia astăzi oficial mandatul, după aprobarea de către BNR. Tot începând de la această dată, Steven van Groningen îşi încheie mandatul de preşedinte şi CEO la Raiffeisen Bank, după ce s-a aflat 20 de ani la conducerea băncii, potrivit informaţiilor transmise de bancă la BVB.


“Sunt sigur că băncile pot face mult mai mult pentru clienţii lor, dacă folosesc pe scara largă tehnologiile deja existente. România este o piaţă extrem de interesantă, pe care grupul Raiffeisen activează cu succes de 25 de ani şi mă bucur că sunt aici şi pot să ma implic în poziţionarea Raiffeisen Bank pentru viitor. Sunt deja de o lună zi de zi împreună cu noua mea echipă şi pentru această primă etapă, mi-am propus să înţeleg cât mai mult din toate activităţile noastre şi să stau aproape de oameni. Cred că avem nevoie de asta mai ales după aceşti ani de pandemie şi în contextul dificil creat de conflictul din Ucraina. Îi mulţumesc lui Steven pentru tot ce a realizat la conducerea băncii ”, a spus Zdenek Romanek, noul preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank.

Zdenek Romanek este un bancher cu o experienţă de peste 20 de ani în servicii financiare (banking, asigurări, investiţii) şi consultanţă de management, cu o expunere internaţionala largă, atât în Europa Centrală şi de Est, cât şi în Europa de Vest, SUA sau Asia (Singapore şi Hong Kong).

în ultimii şase ani, Romanek a fost membru al Comitetului Director şi vicepreşedinte retail la Slovenska Sporitelna, unde a coordonat totodată transformarea digitală a băncii, iar la nivelul grupului Erste a participat la strategia şi transformarea digitală şi a condus activitatea de bancassurance.

Steven van Groningen s-a alăturat echipei Raiffeisen iî 2001, după ce grupul austriac Raiffeisen a preluat Banca Agricolă, o bancă de stat aflată în proces de restructurare. A condus procesul de integrare cu subsidiara locală a grupului şi ulterior de transformare a noii bănci, dintr-una cu pierderi, într-una profitabilă. Începând cu 2004, Raiffeisen Bank a fost, an de an, o bancă profitabilă, inclusiv în timpul crizei financiare din anii 2008-2009. Echipa de management condusă de Steven van Groningen a plasat Raiffeisen Bank în topul băncilor de pe piaţa locală, în principal prin creştere organică. De asemenea, iîn anul 2013, banca a preluat şi integrat portofoliul de retail al subsidiarei locale a Citibank.

"Sunt convins că Zdenek Romanek va continua, împreună cu echipa de management, parcursul de succes al băncii pe piaţa locală în era digitală. E un moment emoţonant de bilanţ şi de predare a ştafetei pentru mine. Mulţumesc întregii echipe Raiffeisen pentru cei mai frumoşi şi interesanţi 20 de ani din cariera mea profesională şi sunt convins că povestea de succes a Raiffeisen va continua", a declarat van Groningen.

Raiffeisen Bank are 25 de ani de activitate pe piaţa bancară din România şi peste 2,25 milioane de clientţ, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.600 de angajaţi, 300 de agenţii în toată ţara, 1100 de ATM-uri, 460 de maşini multifuncţionale (MFM-uri) şi o reţea de peste 25.800 de POS-uri.